TOKİ'nin Aliağa Planları Askıda!

TOKİ'nin Aliağa Planları Askıda!

TOKİ'nin Aliağa’da yapacağı konutlarının planları askıya çıktı. Askıya çıkan planlarla birlikte ‘sağlık alanı’ olarak kayıtlı alanın statüsü ‘kentsel gelişme alanı’ olarak değiştirilmesi bekleniyor.

A+A-

 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 100 bin Sosyal Konut Projesi kapsamında Aliağa’da yapılması planlanan konutların imar planları hazırlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilçenin Samurlu Mahallesi’nde hayata geçirilecek konut projesinin 1/25.000 Ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği teklifi ile 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği planlarını askıya çıkardı.

Proje alanı İzmir Büyükşehir Bütünü 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre; ‘Sağlık Tesisi Alanları’ olarak tanımlanan bölgede yer alıyor. Yine 1/5000 ölçekli Aliağa Merkez Nazım İmar Planı göre proje alanının büyük kısmı ‘Sağlık Alanı’, kısmen ‘Eğitim Alanı’, kısmen ‘Rekreasyon Alanı’, kısmen ‘Park Alanı’, kısmen ‘Gelişme Konut Alanı’ ve kısmen de yol olarak kayıtlı. 

Askıya çıkan planlarla birlikte ‘sağlık alanı’ olarak ayrılan bölgenin statüsü ‘kentsel gelişme alanı’ olarak değiştirilmesi hedefleniyor. Planlama alanının batısında kalan imar adası için yapılaşma oranı E=1,20, diğer imar adaları için ise E=1,05 olarak belirlendi.

Plan değişikliği açıklama raporunda “Netice itibarı ile 0/959 parsele ilişkin bahsi geçen Nazım İmar Planlarında Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen Sosyal Konut hedefi doğrultusunda gerekli revizyon ve değişikliklerin yapılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda planlama alanının yakın çevresinde (0/8287 parselde) Sağlık Bakanlığı tarafından 250 yataklı Devlet Hastanesi’nin yatırım programında 13 bulunması ve ilgili kurum görüşüne göre 0/959 parselde sağlık tesis alanı amaçlı bir çalışma olmaması ve İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında kentsel gelişme alanı olarak planmış olması hususları göz önünde bulundurularak, İzmir Büyükşehir Bütünü 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında “Sağlık Tesisi Alanı” olan planmış olan yaklaşık 7.9. hektarlık alanda sosyal konut projesi geliştirilmesi amacıyla “Kentsel Gelişme Alanı” amaçlı 1/25.000 Ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği hazırlanmıştır”.” ifadeleri ile yer aldı. 

PROJE BEDELİ 135 MİLYON
105 bin metrekarelik alan üzerine oturtulacak proje kapsamında 766 konut, 16 dükkan ve 1 adet caminin yapılması planlanıyor. Projenin öngörülen bedeli 135 milyon TL. Proje alanında yapılaşma oranı E=1.10 olacak ve binalar maksimum 5 katlı olacak. Proje kapsamında 2 farklı daire biçimi yer alacak. 2+1 daireler net 68,73 metrekare , 3+1 daireler net 83,86 metrekare büyüklüğünde olacak. Projenin inşaat aşamasında 80 kişinin çalıştırılacak ve 16 ayda tamamlanması hedefleniyor. Projenin ihalesi 1 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirdi. Projenin ÇED süreci geçtiğimiz günlerde başlatıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.