TOKİ Projelerinin Lansmanını 17 Eylül’de Gerçekleştirecek

TOKİ Projelerinin Lansmanını 17 Eylül’de Gerçekleştirecek

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, TOKİ 150 bin konut projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bulut, projelerin lansmanının 17 Eylül tarihinde gerçekleşeceğini ifade etti.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrasında, “Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz” sözleriyle müjdelediği konut projesi ile ilgili hazırlıklar devam ederken, TOKİ Başkanı Ömer Bulut çok önemli açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyuracağı müjde niteliğindeki detayları çok açıklamayan Ömer Bulut konuyla ilgili olarak fiyat bilgilerine değindi.

Milyonlarca kişi tarafından merakla beklenen TOKİ projeleri ile ilgili bazı açıklamalar yapan TOKİ Başkanı Ömer Bulut, hazırlıkları yaptıklarını ve çalışmaları tamamladıklarını dile getirerek, konutlarla beraber sanayi ve arsa üretim şekliyle vatandaşın arsasını edinip kendi konutunu yapmak isterse buna da imkan sağladıklarını kaydetti.  

Merakla beklenen projelerin lansmanını 17 Eylül tarihinde gerçekleştireceklerini kaydeden Ömer Bulut, "Burada sayı da netleşecek. Projenin 5 yıllık hedefi olacak. Konut rakamını söylememiz doğru olmaz. Sayın Cumhurbaşkanı belki sayıyı biraz daha artıracak" diyerek, artan konut maliyetlerini, enflasyonun konut maliyetine getirecek yükü bertaraf edecek şekilde devletin; vatandaşına ucuz, ulaşılabilir konut sağlamasına yönelik büyük bir hamle olacağını kaydetti.

"ÜÇ YILDA 240 BİN KONUT"

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının önceki dönemde yılda ortalama 40 bin konut ürettiğini, son 3 yılda 70-80 bine çıktığını, 3 yılda 240 bin konut üretildiğini dile getirerek, "Soruna bir an önce merhem olabilmek, artan konut fiyatlarını regüle edebilmek, hem de konuta erişilebirliği, alt gelir grubundakilerin erişimini artırmak, aynı zamanda üretimi yukarı taşıyarak, vatandaşın TOKİ’den konut edinme hakkıyla ilgili garanti almış almasını sağlamış olacağız" dedi.

Ömer Bulut ayrıca vatandaş kurasını çekerek, program dahilinde konuta sahip olacağının taahhüdünü almış olacağını da sözlerine ekledi. Başkan Bulut, maliyetinin tamamının karşılanması olmasa da devletin arsa, altyapı işleri ve sosyal donatı alanları yönünden destek sağlayacağını; vade süresini uzun tutarak, vatandaşın ödeme imkânlarını kolaylaştıracağını dile getirdi. Ömer Bulut, “Önümüzde enflasyon sıkıntısı da var. Öngöremediğiniz artan maliyetlerin tamamı vatandaşa yansıtılırsa TOKİ dahi yapsa vatandaşın gözünde karşılık bulmaz. Rakamları önemli miktarda sübvanse edeceğiz. Maliyet fiyatlarının çok altında satılacak konutlar” şeklinde konuştu.


"HİÇBİR VATANDAŞ EVSİZ KALMAYANA DEK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Hiçbir vatandaşımız evsiz kalmayana dek projeler devam edecek” talimatını hatırlatan Bulut, “Vatandaşın ekonomik durumu da belli. Vatandaş konut almak için kendi ekonomisini bize uyduramayacağına göre vatandaşın alım gücüne göre konut fiyatlarını sübvanse etmek bizim görevimiz. Maliyetlerin bir kısmından vazgeçeceğiz. Kaynak nereden diye soranlara; ‘biz kamuyuz. Bir şekilde arsa üreteceğiz, gelir elde edeceğiz’ diye yanıt veriyoruz. Amacımız vatandaşın gelirine göre konut fiyatlarını belirlemek. Bugün konuta dar gelirlinin ulaşma imkanı yok; çözüm üretmek gerekiyor” dedi.

Konutların kalitesi ve taşeronların denetimi konusunda Bulut şunları söyledi: “Son yıllarda ürettiğimiz konutlar kalite açısından özel sektörle yarışır, bazı yerlerde üzerine çıkmış durumda. Toplu konutun yapmış olduğu konutlar yatay mimari esaslı olduğundan dolayı, ayrıcalıklı konut bölgeleri haline gelmiş durumda. Son üç yılda yaptığımız konutlar zemin artı 5’i geçmedi. Nitelik açısından artan bir ivmesi, kalitesi var. İşini dürüst yapmayan müteahhide cezasını kesiyoruz.”

- Konutların fiyatları, 3 oda 1 salon konutlar için Türkiye genelinde ortalama 800-900 bin TL olacak. Bu fiyatlar biraz daha yukarı çıkabilir.

- Konut vadeleri 10 yıldan başlayıp 15 yıla kadar sürecek. Söz konusu taksitler daha düşük olsun diye vade süreleri bazı projelerde 15 yıldan daha fazla da olabilir. Buna siyasi irade karar verecek.

- Dar gelirli ve oturacak konutu bulunmayan aileler hedef kitle olarak belirlendi. Aylık geliri 14 bin liranın altında olan vatandaşlar, bu konutlara başvurabilecek. Konutların taksitleri büyüklüğüne göre 2-3 bin liradan başlayacak. Konut taksitleri ise memur maaş artışlarına endeksli olacak.

- Konutların borcu bitene kadar satışına izin verilmeyecek. Ticari amaçlarla konutların alınıp satılmasına engel olacak bazı tedbirler alınacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.