TCMB: Konut Kredi Talebinde Düşüş Devam Edecek

TCMB: Konut Kredi Talebinde Düşüş Devam Edecek

TCMB anketi ikinci çeyrek anket sonuçlarına göre işletme kredilerinde standartlar gevşeyecek, konut ve taşıt kredi talebinde düşüş devam edecek.

A+A-

Merkez Bankası tarafından hazırlanan "banka kredileri eğilim anketi"ne göre yılın ikinci çeyreğinde işletme kredilerinde standartların gevşeyecek. Diğer yandan konut ve taşıt kredi talebinde düşüş devam edecek.

TCMB anketinden çıkan sonuçlar şu şekilde:
''Bankaların, işletmeler ve diğer bireysel krediler için uyguladıkları standartları gevşetmeye başladığı, bu gevşemeye sebep olan en önemli faktörlerin rekabet baskısına ilişkin faktörler olduğu görülmüştür.

2019 yılının ikinci çeyreği için beklentiler işletmelere verilen tüm kredi türlerinde standartların gevşeyeceği, tüm bireysel kredi türlerinde ise standartların temelde aynı kalacağı yönündedir.

Anket sonuçları kredi talebi açısından incelendiğinde, yılın ilk çeyreğinde işletmelerin kredi talepleri genel olarak artarken, yabancı para cinsinden açılan krediler ile büyük işletmelere verilen kredi taleplerinde azalışın sürdüğü görülmektedir.

Tüm bireysel kredi türlerinde kredi taleplerindeki azalış devam etmiştir. 2019 yılının ikinci çeyreğine ilişkin beklentiler tüm işletme kredi türlerinde ve diğer bireysel kredi talebinde artış görüleceği, konut ve taşıt kredi talebinde ise azalışın devam edeceği yönündedir.

Bankalar tarafından fon sağlama imkanlarının gelişimine bakıldığında, yılın ilk çeyreğinde yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarının gevşediği incelenmektedir. Bu yıl ikinci çeyreği için bankaların beklentileri fonlama koşullarında söz konusu eğilimin süreceği kaydediliyor.''

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.