Tapu Harcı Ödemeleri Tek Tek İncelenecek

Tapu Harcı Ödemeleri Tek Tek İncelenecek

Gelir İdaresi Başkanlığı yeni strateji ve eylem planına göre evin satışını gerçek değerin altında gösterenler tespit edilecek. Bunun için tapu harcı ödemeleri tek tek incelenecek. Tapuda çapraz sorgu yapılacak.

A+A-

Gelir İdaresi Başkanlığı yeni strateji ve eylem planı hazırladı. 

Hazırlanan yeni plana göre tapu işlemleri de yakın takip altına alınacak. Tüm tapu işlemleri tek tek incelenirken vatandaşın işlemlerinde Tapu Takas sistemini kullanması yaygınlaştırılacak. 

Tapuda Emlak Bedeli Değerinin Altında Gösterilirse Ne Tür Sorunlar Olabilir?

Ülkemizde yapılan tüm taşınmaz satışları tapu daireleri üzerinden yapılmakta olup bu işlemler için belirlenen oranlarda tapu harcı tahsil edilmektedir. 

Bu oran alıcı taraftan yüzde 2 ve satıcı taraftan yüzde 2 olmak üzere yüzde 4 olarak uygulanmakta olup yapılan tapu harcı indirimi ile yüzde 3 olarak uygulanmaktadır. 

Pek çok kişi daha düşük tapu harcı ödemek için tapuda satış bedeli için beyan edilen tutarı daha düşük göstermektedir. Özellikle de konut kredisi çekerek ev alan kişiler Maliye Bakanlığı tarafından takip edilerek bu durum tespit edilirken Gelir İdaresi Başkanlığı şimdi tüm bu işlemleri kontrol edeceğini duyurdu. 

Yapılan tespitler ile tapuda satış bedelinin düzeltilmesi gerekecek. Tapu harcı pişmanlık beyannamesi dolduran kişiler aradaki farkı yeniden ödeyecek, ödemeyenlere ceza kesilecek. 

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı Hayata Geçirliyor

Gelir İdaresi Başkanlığı 2019 ve 2021 yıllarını kapsayan yeni bir eylem planı hazırladı. Plan kapsamında kayıt dışı ekonomi ile mücadele için pek çok ekonomik önlem alındı. 

Bunlardan biride tapu harcı için çapraz kontrol yöntemi oldu. Bundan sonra yapılacak tüm tapu işlemleri kurumlardan alınan bilgiler ışığında tek tek kontrol edilecek. Gerçek beyanda bulunulmadığı tespit edilen satışlarda muhataplara yazılı uyarı yollanacak ve gerçek değer düzeltmesi yapılması istenecek. 

Taşınmaz Değerleme Sistemi ile elde edilen tüm veriler ve alınan ekspertiz raporları tüm ilgili kurumlara anında paylaşılacak. Tapu Takas Sistemi 'nin yaygınlaştırılması için gereken tüm önlemler alınacak. Şimdilik sadece konut alış satış işlemlerinde kullanılan tapu takas sisteminin araç alış satış işlemlerinde de kullanılmasının önü açılacak. 

Tapu İşlemlerinde Ödenen Tapu Harcı Artacak!

Yapılan yeni düzenleme ile beraber bundan sonra arsa, işyeri ve ev satın almak isteyen kişiler tapuda düşük beyanda bulunamayacak ve satın aldıkları gerçek değeri beyan etmek zorunda kalacak. Bu da ev alırken daha yüksek tapu harcı ödemesi yapılması anlamına gelecek. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.