Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

2018 yılında yayınlanan yönetmelik ile beraber su yalıtımı zorunlu hale getirildi. Türkiye'de binaların sadece yüzde 1,5'inde su yalıtımı bulunuyor. Su yalıtımı binalar için neden önemli? Su yalıtımı nasıl yapılır? Su yalıtımı maliyeti ne kadar?

A+A-

Su yalıtımı, yapılarımızda suyun girebileceği temel, çatı gibi detaylara, suyun zararlı etkilerinden koruyacak ve suyu uzaklaştıracak şekilde su geçirmeyen malzemelerin uygulanmasıyla yapılır. Su yalıtımının en ekonomik ve sağlıklı uygulaması, binanın inşaatı sırasında gerçekleştirilir. Su yalıtımı uygulama detaylarının ve malzeme seçiminin, bina tasarım halindeyken yapılmış olması ve projelerde belirtilmesi gerekir. Bu uygulamalarda yapının temeli, temel perde duvarları, çatısı ve ıslak hacimlerinin (banyo, tuvalet gibi) su geçirmemesi sağlanır. 

su-yalitimi-nasil-uygulanir.jpg

Korozyona uğrayan bina 24 yılda donatı taşıma gücünün tamamını kaybediyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Erdoğdu’nun donatı ve korozyon ilişkisini ortaya koyan araştırması, binalarımızı bekleyen tehlikeyi gözler önüne seriyor. Akademik araştırmaya göre; suya maruz kalan bir binada demir donatı taşıma kapasitesinin 5 yılın sonunda yüzde 50’sini, 15 yılın sonunda yüzde 90’ını, 2

4 yılın sonunda ise tamamını kaybettiği ortaya çıkıyor. Donatı korozyonu, deprem veya herhangi bir dış etki olmaksızın belirli süre sonra yapıların çökmesine yol açıyor. Bu durum da maalesef ülkemizin yabancı olmadığı bir gerçekliktir. 

su-yalitimi-nasil-yapilir.jpg

Yalıtımın doğru uygulanması için eksiksiz denetim sağlanmalı

 Bugün su yalıtımı ile donatılmış güvenli ve nitelikli binaların inşa edilmesinde kentsel dönüşüm büyük bir fırsat sunuyor. Kentsel dönüşüm sürecinde inşa edilen yeni binalarda yalıtım uygulamalarına öncelik verilmeye başlandığını görmek, hem yalıtım sektörü hem toplum adına sevindirici bir gelişme. İZODER olarak bu süreçte denetimin çok önemli olduğunu dile getiriyoruz. Su Yalıtımı Yönetmeliği’nin doğru uygulanmasından; yapı ruhsatı vermeye yetkili idareler, yatırımcı kuruluşlar, yapı sahipleri, tasarım ve uygulamada görevli mimar ve mühendisler, uygulayıcı yükleniciler ve imalatçılar, denetim elemanları, yapı değerlendirme ve işletme yetkilileri sorumlu. Bu uygulamaların etkin ve verimli sonuçlara ulaşabilmesi için, ‘doğru malzeme’, ‘doğru detay’ ve ‘belgelendirilmiş usta’ üçgenin eksiksiz çalıştırılması ve denetlenmesi sağlanmalı. Yapı denetim kuruluşlarının, su yalıtımı uygulamalarına yönelik denetim faaliyetlerini de büyük bir özenle yürütmeleri çok önemli. 

su-yalitimi-faydalari-001.jpg

Betona yönelik denetim yalıtım uygulamaları için de yapılmalı

Beton üzerinde yıllardır ciddiyetle piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerini yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın betonu ve betonarmeyi koruyan su yalıtım malzemeleri için de denetim ve gözetim faaliyetlerine öncelik vermesi gerektiğine inanıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2019 yılı başından itibaren inşaatlarda betonun projesine uygunluğunun denetimi için EBİS (çipli beton) uygulamasına geçerek bugüne kadar 68 bin 687 inşaatta 4 milyon 482 bin 226 adet beton numunesinde çip uygulaması gerçekleştirdi. Denetim faaliyetleri ile beton performansı ve kalitesindeki gözle görülür iyileşme meydana gelmiştir. Bu çerçevede daha kaliteli beton ile imal edilen yapıları koruyan yalıtım uygulamaları için de denetim faaliyetlerinin etkin bir şekilde yapılmasını bekliyoruz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.