Sektör Temsilcileri Mayıs 2022 Konut Satışları Hakkında Ne Dediler?

Sektör Temsilcileri Mayıs 2022 Konut Satışları Hakkında Ne Dediler?

TÜİK Mayıs 2022 Konut Satış İstatistiklerinden yola çıkan inşaat ve gayrimenkul sektörü temsilcileri satışlar hakkında hangi değerlendirmelerde bulundular?

A+A-

Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

Yabancılar fiyat artışından etkilenmemek için konuta koştu”

Verilen teşvik ve desteklerin beden bulduğu bir tabloyla karşı karşıyayız. Özellikle ipotekli satışlara baktığımızda yüzde 177,8’lik bir artış görüyoruz. Bu bize konut yatırımcısının konut kredi faizlerinin düşürülmesini beklediğini gösteriyor. Yabancı ilgisinde çok yüksek bir ivmelenme görüyoruz. Tablo bize şunu anlatıyor: Yabancıya konut düzenlemesi kararı 13 Nisan’daki kabine toplantısında alınmıştı. Karara göre, 13 Haziran ve öncesinde 250 bin doları karşılayan tüm vatandaşlar vatandaşlık almaya hak kazanıyordu. Ancak yeni düzenleme ile birlikte Türkiye’de vatandaşlık almak isteyen yabancının 400 bin dolar değerinde bir gayrimenkul alması gerekiyor. 13 Haziran’dan itibaren geçerli olmaya başlayan yeni fiyattan etkilenmek istemeyen yabancı yatırımını arttırdı ve birikimini konuta yatırdı. Özetle yabancı konuta koştu.

Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO’su:

“Yabancı yatırımcı kendi rekorunu kırdı”

Uzun zamandır görmeyi beklediğimiz konut satış rakamları nihayet mayıs ayında geldi. Hem Türkiye geneli satışları, hem ipotekli satışlar, hem de yabancıya satış rakamları bizim son derece sevindirici oldu. Bu yüksek artışı, geçtiğimiz ay açıklanan destek paketinin etkilerine bağlıyoruz. Hem müteahhitleri hem de konut almak isteyenleri kapsayan destekler piyasayı canlandırmaya başladı. Özellikle yabancı yatırımcının ilgisi dikkat çekici, rakam rekor seviyede. TÜİK Mayıs ayı verileri yabancılara yapılan konut satışlının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 235,7 artarak 5 bin 96 olduğunu söylüyor. Yabancı yatırımcı kendi rekorunu kırdı diyebiliriz. Yabancı yatırımcı Türkiye’den gayrimenkul almaya devam ediyor.

Abdülkadir Akkuş / BOSS4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı:

“Rakamlar güzel ama sürdürülebilir olması sağlanmalı”

Kamu tarafından hem konut üreticisi hem de alıcı için destek ve teşviklerin sağlanması sektör temsilcileri için umut verici oldu. Konut kredi faiz oranlarının yüzde 1’in altına inmesiyle beraber ipotekli satışlarda yukarı yönlü hareket bekliyorduk. Son gelen rakamlar bunu ortaya koydu. Ayrıca sunulan pakette altın ve döviz bozdurarak yapılacak ev alımlarında faiz oranı 0,99 yerine 0,89 olarak uygulanıyor. Bu da birikimi olup da beklemede olan kesimi harekete geçiren güç oldu. Sektörün böyle bir desteğe ihtiyacı vardı, gelen destek ses getirdi. Gelen rakamlar çok güzel ancak rakamların sürdürülebilir olmasının sağlanması lazım.

İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:

“Döviz ve altın bozduran ev alıyor”

Geçen ay açıklanan destek paketi sektöre canlılık getirmeye başladı. Yüzde 1’in altına düşen konut kredisi, beklemede kalan kesimi harekete geçirdi. Ayrıca altın ve döviz bozdurarak gayrimenkul alanlar için 0,89 olarak uygulanan konut kredi faizinin etkisinin de önemli olduğunu düşünüyoruz.  Bundan sonra da özellikle gurbetçi vatandaşların bu yöntemi kullanarak satın alma yapacağını düşünüyoruz. Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa, İngiltere, İsviçre ve Avusturya gibi ülkelerde yaşayan gurbetçiler Türkiye’de ev alma yoluna gittiklerini ve alımların temmuz, ağustos aylarında daha da artacağını tahmin ediyoruz. Konut üretimi yeterli hale gelinceye kadar fiyatlar artmaya devam edecek. Bunun bilincinde olan gurbetçiler de ev fiyatlarındaki yükselişin devam edeceğini ön görerek birikimlerini gayrimenkule yatırma yolunu seçiyor.

Gül Gül / Golden Sign Kurucu Ortağı:

“Ruslar Türkiye’deki yatırımlarını arttırıyor”

Rakamlara baktığımızda kredi konut faizlerinin düşürülmesinin etkisini görüyoruz. Düşük faiz uygulaması, beklemedeki alıcıları harekete geçirdi. Ayrıca yabancıya satışlarda gördüğümüz güzel tabloyu da yine alınan kararların sonucu olarak değerlendiriyoruz. Konut satın alımında 250 bin dolar olan vatandaşlık bedelinin 13 Haziran itibariyle 400 bin dolara çıkacağının açıklanmasından sonra yoğun bir satın alma süreci oldu. Yabancılar fiyat artışından etkilenmemek için yoğun alım yaptı. Bu da rakamlara yansıdı ve yabancılara yapılan konut satışları ocak-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 70,0 artmış oldu. Son TÜİK verilerine göre, yabancılara yapılan konut satışlarının mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 235,7 artarak 5 bin 962’ye ulaştığını görüyoruz. Sıralamada Ruslar yine başı çekiyor. Nisan ayında Türkiye'den bin 152 konut satın alarak İranlılar’ın tahtına oturan Ruslar, mayıs ayında bin 275 konut satın aldı. Ruslar, Türkiye’deki yatırımlarını arttırıyor ve en çok konut alan ülke konumunu koruyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.