Salgın Sonrası Konut Kredisi Faizleri Ne Oldu?

Salgın Sonrası Konut Kredisi Faizleri Ne Oldu?

Coronavirüs salgının ekonomik etkileri sonrası kredi faiz oranları arttı mı? Salgın sonrası en uygun konut kredisi faiz oranı ne kadar oldu?

A+A-

Kısa sürede tüm dünyada etkili olan coronavirus salgınından tüm küresel piyasalar ve ekonomi olumsuz şekilde etkilendi. Turizm ve ihracatın tamamen durma eşiğine gelmesi ile sağlık harcamalarının artması ile küresel merkez bankalarının tamamı faiz indirim politikası uygulamaya başladı. 

Yatırım isteğinin azalması ve güvenli liman arayışı ile Türk Lirası dahil gelişmekte olan para birimleri değer kaybederken altın, dolar ve euro da ciddi artışlar meydana geldi. Dolar kuru 2018 Ağustos ayında yaşanan kur krizi sonrasında ilk defa 6.80 seviyesine ulaştı. Euro son günlerde 7.40 seviyesini test ediyor. Ons fiyatlarındaki yükselişin ardından gram altın fiyatları yurt içinde tarihi rekor kırdıktan sonra 360 lira seviyelerinde satılıyor. 

Küresel ekonomide yaşanan olumsuzluklar riskler ve likidite eksikliğine karşı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) bankalara likidite sağlanması ve tüketici kredilerinin ödemelerinde kolaylıklar yapılması ve yeni kredi taleplerinde kredi musluklarının açık tutularak corona salgınını ekonomik açıdan en az hasarla atlatmak için bir dizi karar aldı. 

Coronavirus salgını ile mücadele kapsamında ilk olarak konut kredisi peşinatları %20’den %10’a düşürülerek konut değerinin %90’ına kadar kredi alınabilmesinin yolu açıldı. Ardından ekonomik istikrar kalkanı projesi ile bankalara olan bireysel ve ticari kredi borçlarının ertelenmesi, en çok etkilenen sektörlere ek finansman sağlanması KOBİ’lere düşük faizli kredi verilmesi gibi pek çok önlem alındı. 

Reel faizlerin düşmesi, para politikası faizlerinde yapılan istikrarlı indirimler ve bankacılık sektörüne likidite sağlanmasına yönelik alınan tedbirler sonrası kurda yaşanan yükseliş ve 650 puanı aşan (5 yıllık risk primi) CDS sonrasında bankaların konut kredisi faizlerinde net bir artış görülmedi. Son haftalarda bazı bankaların kampanyalı kredi faizlerinde küçük yükselişler gözlense de hemen her bankanın konut için kredi faiz oranı halen %1’in altında yer alıyor. 

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre 8 Nisan itibariyle en uygun konut kredisi faiz oranı kamu bankalarının sıfır konut kampanyasında kullandırılan %0.79 seviyesinde. İkinci el konut için ise Türkiye Finans’ın 5 yıl vadeye kadar sunduğu %0.93 seviyesinde yer alıyor. İkinci el konut için 15 yıl vadede ise en düşük faiz oranı %0.94 olarak uygulanıyor.

Bankalardan 350.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında 10 yıl vadede  kredinin aylık en düşük taksitleri yaklaşık 3.500 TL oluyor. Kredinin vade sonunda masraflar hariç toplam anapara ve faiz geri ödemesi de 543.000 TL’ ye denk geliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.