Romanların Barınma Hakkı İhlal Ediliyor

Romanların Barınma Hakkı İhlal Ediliyor

CHP İzmir Milletvekili Özcan PURÇU, İstanbul Ümraniye’de Roman vatandaşlar için uygun barınma imkanı yaratmadan çadırlarının yıkılmasına sert tepki gösterdi.

A+A-

CHP İzmir Milletvekili Özcan PURÇU, Türkiye’nin farklı illerinde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta, Manisa ve Balıkesir ziyaretlerini gerçekleştiren, Roman mahallelerinde yerinde tespitler yapan PURÇU’nun son durağı İstanbul, Ümraniye oldu. Ümraniye Belediyesi Zabıta ekiplerince yaşadıkları çadırlar yıkılan Roman vatandaşlar, CHP İzmir Milletvekili PURÇU’dan destek istedi. Hafta sonu Ümraniye’ye giden PURÇU, Ümraniye Belediyesi’nin Romanlar için uygun barınma imkanı yaratmadan yıkım yapmasına ve vatandaşların barınma hakkının ihlal edilmesine sert tepki gösterdi.

“Ümraniye Belediyesi tarafından çadırları yıkılan Roman vatandaşlarımızın yanındayım. Ümraniye Belediyesi'ne sesleniyorum:400 trilyon bütçen var, vicdanın yok! Kınıyorum. Yazıklar olsun.” diyen PURÇU; Romanların yaşam hakkını, barınma hakkını, çocukların eğitim hakkını elinden alıyorsunuz. Defalarca TBMM kürsüsünden söyledim, görmek istemediniz. İşte çadırlar, işte barakalar…” diyerek tepkisini dile getirdi. PURÇU, “Devletin görevi tüm vatandaşlar için barınma hakkını sağlamak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı, TOKİ'yi önlem almaya, gereğini yapmaya davet ediyorum. Konteyner gösterin, prefabrik gösterin, barınma imkanı sağlayın.” diyerek yetkililerle temaslarını sürdürdüğünü belirtti.

Yaklaşan kış mevsimi öncesinde açıkta kalan Roman vatandaşların, okula giden çocukların mağduriyetine dikkat çeken Roman Milletvekili PURÇU, “Burası Afganistan değil. Burası Türkiye, burası İstanbul’un göbeği… Yaşam mücadelesi veren Romanlara barınma hakkını sağlayacak çözümler önermek zorundasınız. Umarım insanca yaşam koşulları sağlanır, umarım en kısa sürede bu yanlıştan dönülür. Anayasamızda güvence altına alınan barınma hakkı konusunda ilgili kurumlar harekete geçer.” dedi.

Ümraniye Şerifali Mahallesi, Serdivan Sokak’ta kaldıkları çadır ve barakaları yıkılan vatandaşları ziyaret eden PURÇU, barınma konusunda TBMM’ye araştırma önergesi de sunmuştu. Önergede; devletin barınma hakkı konusunda belirleyici olduğu hatırlatan ve barınmanın ayrımcılık yasağı ile ilişkisine değinen CHP’li PURÇU, “Konut hakkı, sadece yerleşme özgürlüğü ile ilgili bir hak değildir, aynı zamanda diğer insan hak ve özgürlüklerinin de gerçekleşmesi için ortam ve koşulları oluşturmaktadır. Konut hakkı insan haklarının en düşük eşiği olarak nitelendirilmiştir. Bir başka deyişle, insan onuruna uygun bir yaşam sürdürülmesi için asgari gereken ve ihtiyaç duyulan haklardandır. Dışlanan, ötekileştirilen, mekânsal olarak damgalanan ve ayrımcılık politikalarına maruz kalan Romanlar, en temel haklardan dahi yoksun bırakılmaktadır.” ifadelerine yer vermişti.  

İstanbul programında, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile birlikte Ümraniye CHP İlçe Başkanlığı’nı da ziyaret eden Milletvekili PURÇU, sivil toplum kuruluşları ve Roman Dernekleri ile görüş alışverişinde bulundu. Sorunların çözümü için Bakanlıklar, Valilik, Kaymakamlık ve ilgili kurumlar nezdinde görüşmeler gerçekleştiren Milletvekili PURÇU, Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüm vatandaşlarımız için eşit, adil ve hak temelli bir anlayışla çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.