Piyasalardaki Olumlu Hava Konut Kredisi Faiz Oranlarını Etkiler Mi?

Piyasalardaki Olumlu Hava Konut Kredisi Faiz Oranlarını Etkiler Mi?

Hafta sonu gerçekleşen G-20 zirvesindeki olumlu mesajlar sonrası TL ve piyasalarda olumlu bir hareketlilik başlattı. Piyasalardaki olumlu hava konut kredisi faiz oranlarını etkiler mi? İşte detaylar...

A+A-

G-20 zirvesinde ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın S-400 konusundaki görüşmeleri yaptırım riskini azalttı ve TL varlıklar haftaya yükselişle başladı. Dün gün içinde BIST 100 %4’e yakın değer kazanarak 100.000 puan sınırını zorladı. Dolar kuru ise G-20 zirvesi sonrasında 5,77’den 5,63’e, Euro ise 6.39’a kadar geriledi. Temmuz ayının ilk işlem gününde Trump - Erdoğan görüşmesi sonrası en çok değer kazanan gelişen ülke parası Türk Lirası oldu.

Piyasalarda yaşanan olumlu havanın haricinde dün İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan İstanbul enflasyon oranlarında Haziran ayında Mayıs’a oranla perakende fiyatlarda %0,98 ve toptan fiyatlar ise %2,09 düşüş gösterdi. Veriler Çarşamba günü açıklanacak Haziran ayı Enflasyon oranlarında ciddi düşüş beklentisi yarattı. 

Ekonomistler piyasalar yaşanan olumlu yönde hareketlilik, kur düşüşü ve enflasyonda beklenen olası belirgin düşüş ile TCMB’nin Temmuz ayında para politikası faiz oranlarını düşürebileceği yönünde. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan yaklaşık 10 aydır %24 seviyesinde yer alan haftalık repo faiz oranlarının kabul edilemez düzeyde yüksek olduğunu ve düşürülmesi gerektiği çağrısında bulunmuştu. 

Piyasalarda yaşanan olumlu havanın devam etmesi ve beklenti yönünde Merkez Bankası’nın para politikası faiz oranlarını indirmesi halinde konut kredisi faiz oranlarında yaklaşık iki haftadır devam eden düşüşün çok daha hızlanabileceği öngörülüyor. 

Kamu bankalarının başlattığı ve özel bankaların destek verdiği Enflasyon Endeksli Konut Kredisi kampanyası için de Temmuz ayında düşüş bekleniyor. TCMB’nin 3 Temmuz Çarşamba günü açıklayacağı enflasyon oranları sonrasında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerine %0.19’luk banka marjının eklenmesiyle hesaplanan ilgili konut kredisi faiz oranlarının enflasyona bağlı olarak gerilemesi bekleniyor.

Enflasyon Endeksli Konut Kredisi Ne Kadar Düşer?

Güncel olarak Mayıs ayı TÜFE oranlarına bağlı olarak hesaplanan Enflasyon endeksli konut kredisi faiz oranı %1.75 düzeyinde uygulanıyor. Haziran ayı TÜFE oranının %16 olması halinde söz konusu kredinin faiz oranı %1.52’ye düşüyor. Mevcut olarak en uygun konut kredisi faiz oranı %1.55 olarak uygulanıyor. Enflasyon Endeksli Konut Kredisi’nin Temmuz ayında ne kadar olacağı merak ediliyor.

Konut Kredisi Hesaplama 

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre en düşük konut kredisi faiz oranı üzerinden 100.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde kredinin 5 yıl vadede aylık taksit miktarı 2.500 TL oluyor. Aynı koşullarda 10 yıl vadeli konut kredisinin aylık ödemeleri ise 1.800 TL’ ye karşılık geliyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.