Otoparkın Emsal Harici Yapılması Düzenlemesi Yargıtay Engeli!

Otoparkın Emsal Harici Yapılması Düzenlemesi Yargıtay Engeli!

Bakanlık bürokratı Murat Oral: "Otoparkın, su basmanının altındaki katlarda yapılması halinde tamamen emsal harici olma fikrini getirmiştik. Bu hüküm, 'ihtiyacın üzerinde iki katına kadar' şeklindeydi. 'iki katı' kısmını Yargıtay iptal etti" dedi.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Murat Oral, imar mevzuatı kapsamında deprem ve yapı güvenliğine ilişkin yürütülen işlemler, Genel Müdür Yardımcısı Atila Erenler ise müteahhitlik yetki belge numarası uygulaması konusunda sunum yaptı.

Komisyon Başkanı Uncuoğlu'nun, Otopark Yönetmeliği'ne yürürlük tarihine ilişkin sorusunu cevaplayan Oral, Otopark Yönetmeliği'nin, çok geniş katılımlı bir çalışmayla 2018'de hazırlandığını anımsattı.

EN ZORLAYICI KISMI HER DAİREYE BİR OTOPARK ZORUNLULUĞU

Yönetmelik için 6 ay kadar geçiş süresi tanıdıklarını hatırlatan Oral, "Bize, '6 aylık geçiş sürecini erkene alın.' dediler ve yönetmeliğin yürürlük tarihini 3 ay öne aldık. Çağın tüm teknolojik gelişmeler içeren, 1984 tarihli eski yönetmelik yerine 2018 tarihli, çok değişik alternatifler getiren bir yönetmelik." dedi.

Gözlemlerine dayanarak, yönetmeliğin en zorlayıcı kısmının, "Her daire için bir otopark zorunluluğu" hükmü olduğunu belirten Oral, şu değerlendirmeleri yaptı. 

YARGITAY İPTAL ETTİ

"Bu, piyasayı hakikaten çok zorladı. Sektörde, bu alanda yıllardır çalışan biri olarak bunu şöyle düşünüyorum; nasıl mutfağı, salonu veya yatak odası olmadan bir konut yapılamıyorsa, her evde 2-3 arabanın olmaya başladığı günümüzde otopark olmayan bir evin de olmaması düşüncesinden hareketle asgari de olsa bir otopark yeri zorunluluğu getirmiştik. Bu otoparkın, su basmanının altındaki katlarda yapılması halinde tamamen emsal harici olma fikrini dahi getirmiştik. Üstelik bu hüküm, 'ihtiyacın üzerinde iki katına kadar' şeklindeydi. Bu 'iki katı' kısmını Yargıtay maalesef iptal etti."

31 MARTTA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNİ İSTİYORUZ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Otopark Yönetmeliği'nin yürürlük tarihinin daha fazla ertelenmemesi gerektiği düşüncesinde olduğunu bildiren Oral, "Otopark Yönetmeliği'nin değişiklik taslağını 25 Şubat'ta sektörün tüm taraflarıyla müzakere edeceğiz. 15 gün önce bakanlıklara ve ilgili tüm taraflara görüşe gönderdik. Yönetmeliğin, 8-10 maddelik bir revizyonla 31 Mart itibarıyla yürürlüğe girmesi taraftarıyız" şeklinde  konuştu.

HANGİ DÜZENLEMELERİ İÇERİYOR

 Oral, "İstanbul ve İzmir gibi bazı şehirlerde, çok küçük parseller olabileceğini, örneğin 80 metrekarenin altındaki zorunlulukları her daire için değil de iki daire için bir otopark şeklinde" düzenleyeceklerini bildirdi.

"Parselinde karşılanamayan otoparklar için idaresine otopark bedeli yükümlülüğü" olduğunu hatırlatan Oral, "Bu bedelin yüzde 25'i ruhsat aşamasında, kalanı otopark tamamlanıncaya kadar şeklinde düzenlenerek, Otopark Yönetmeliği'nin birtakım kolaylaştırıcı hükümlerle artık yürürlüğe girmesini istiyoruz" dedi.

3 YILDA 1 MİLYON OTOPARKI EKSİK KONUT YAPILDI

Otopark Yönetmeliği'nin yayınlanmasının üzerinden 3 yıl geçtiğini anımsatan Oral, "Şöyle kabaca bir hesap yaptım. 3 yılda 1,5 milyon konut otoparksız olarak yapıldı. Şöyle düzelteyim, yönetmelik yürürlüğe girseydi; 1,5 milyon konut, her daireye bir otopark şeklinde yapılması gerekirken, şu anda mülga yönetmeliklerle gittiğimiz için 3 daireye bir otopark yapıldı. Son 3 yılda 1 milyon tane otoparkı eksik olan konut, stoğa girdi. Araç sayısının katlanarak arttığı dönemde otopark sayımızın artmaması bence otopark sorununu daha da içinden çıkılamaz hale getirecektir. Yeni Otopark Yönetmeliğimizin bir an evvel, artık uzatmalara mahal vermeden yürürlüğe girmesini hedefliyoruz" ifadelerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum