Naci Ağbal: Emlak Vergisi Sorununu Çözeceğiz

Naci Ağbal: Emlak Vergisi Sorununu Çözeceğiz

Yeni Emlak Vergisi düzenlemesi ile bazı kişilerin emlak vergisi değerleri 2-3 katına çıkmıştı. Tartışma yaratan emlak vergisi değerleri ile ilgili açıklama yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal sorunu çözeceklerini söyledi.

A+A-

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bakanlık olarak çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören kanun tasarısı sunduklarını belirterek, "Yatırımı, üretimi, istihdamı ve çeşitli sosyal kesimleri ilgilendiren çok sayıda önemli düzenleme var. Bu torba yasa düzenlemesinin teknik çalışmalarını da bitirip tahmin ediyorum gelecek hafta Meclise sevk edeceğiz" dedi. Torba tasarıda vergi dairelerinde işleri kolaylaştıracak düzenlemelerin yanı sıra Çalışma Bakanlığının iş hayatına dair düzenlemelerinin de olacağını belirten Ağbal, "Emlak vergisi değerleriyle ilgili bir düzenleme çalışması yapıyoruz. Yetiştirebilirsek onu da bu torba yasa içerisinde yapacağız" diye konuştu.

Maliye Bakanlığı olarak özellikle vergi kanunlarında vatandaşların vergi dairesiyle olan iş ve işlemlerini kolaylaştıracak düzenlemeler getireceklerini ifade eden Ağbal, "Vergi dairesine gitmeden tüm vergi işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlayan bir düzene geçmek, vatandaşların üzerindeki zaman maliyetini kaldırmak istiyoruz. Vergi dairesi artık gidilen bir yer olmaktan çıkacak. Evinizde oturarak vergi işlemlerinizi yapabileceksiniz. Vergi kanunlarıyla ilgili mükelleflerimizin bir kısım yükümlülüklerini azaltıyoruz. Vergi kayıp kaçağıyla mücadele konusunda düzenlemelerimiz olacak" dedi.

VATANDAŞI TEDİRGİN ETTİ

Belli bölgelerde emlak vergisi değerinin arttığı şeklinde vatandaşlardan şikayetler geldiği belirtilerek, yapılacak düzenlemenin ayrıntılarının sorulması üzerine Ağbal, şunları söyledi:

"Bazı yerlerde emlak değerleriyle hiçbir şekilde örtüşmeyen aşırı artış yaşandı. Vatandaşların da buna karşı isyanı görüldü. Bir yıldan diğer yıla astronomik artışların belediyeler tarafından yapılması vatandaşları tedirgin etti."

BELLİ ORANI AŞAMAYACAK

Ağbal, 4 yılda bir yaşanan bu soruna hükümet olarak neşter vurmak istediklerine dikkati çekerek, "Belediyelerin yaptığı bu değer artışlarına belirli bir sınır getirilmesi lazım. O sınırla ilgili teknik çalışmaları yürütüyoruz. Bu konuda Bakanlar Kuruluna da belki belirli sınırlar içinde yetkiler sağlanabilir ama ne olursa olsun belediyelerin yaptığı değer artışları, bir önceki yıl değerinin belli bir oranını aşmayacak. Böyle bir düzenleme yapmamız halinde inanıyorum ki vatandaşlarımız yaygın bir şekilde karşılaştıkları sıkıntıdan kurtulmuş olacaklar. Bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Şu anda bununla ilgili değerlendirmeleri ve teknik çalışmaları yürütüyoruz" dedi.

İŞGÜCÜ VERİLERİ CANLANMAYI TEYİT EDİYOR

AA Editör Masası'na konuk olan Maliye Bakanı Naci Ağbal, işsizlik verilerini de değerlendirdi. Ağbal, "İşgücü verileri, ekonomideki canlanmayı teyit eden ve aslında ikinci yarı büyümesiyle de paralel bir gösterge. Bir milyon insana iş ve aş ürettik. Bugün Avrupa'nın tamamında yaratılan istihdama bakıldığında, Türkiye sürekli istihdam üreten bir ülke. 2009 yılından beri istihdamını arttıran neredeyse tek ülkeyiz" diye konuştu.

Ağbal ağustosta bütçenin 874 milyon lira açık verdiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.