Niyazi Gültekin

Niyazi Gültekin

Müteahhitlik Mesleğinin Standartları

A+A-

Gelişmiş, bilime inanmış, büyümeye odaklanmış bütün toplumlarda farklı meslek gruplarının üretim, kalite, pazarlama, sermaye vs. standartları vardır. Bu standartlarla göre projeler üretilir, denetim yapılır, kamu adına sorumluluklar yerine getirilir ya da vatandaşın olası mağduriyetleri önlenir.

Oysa Türkiye’nin kalkınma, büyüme, istihdam oluşturma, modernleşme, kentleşme, sosyal, kültürel hayatı zenginleştirme sektörü olan İnşaat müteahhitliği için bir standart oluşturulduğunu, bu anlamda bazı yaptırımların olduğunu söyleyebilir miyiz? Maalesef bu konuda mevzuatımızda ciddi bir boşluk ve belirsizlik var. Vergi mükellefi olan herkes istediği projeyi yapıp müteahhit olarak işe başlayabiliyor. Bu önemli, stratejik meslek grubunda iş yapmak isteyen biri için mevzuatımızda herhangi bir kriter yoktur.

Bir bakkalda çırak olarak çalışmak için bile istenilen belgeler ve belirlenen kriterler var. Müteahhitten hiç bir standart istenmiyor, yani inşaatta kaç yılın var, kaç yıldır İnşaat yapıyorsun? Şimdiye kadar kaç inşaat bitirdin? Sermayen bu projeyi bitirecek güçte mi vs. Oldukça denetimsiz, sistemsiz, kuralsız biçimde yolumuza devam ediyoruz. Bugün kamu kurumları kendi ihalelerini verirken gerekli iş bitirme belgesini istiyor. İhtiyacı olan deneyimi de arıyor ama, iş serbest inşaat müteahhitliğine gelince hiç bir standart ve hiç bir bilgi-tecrübe sorgulanmıyor ve bu sorular sorulmuyor. Yani, imalat aşamasında da hiç bir yapının standardı yok. Herkesin kendi vicdan ve bilgisine göre işler yapılıyor ve dolayısıyla yerine göre uygunsuz, kaliteden uzak, standart dışı işler üretilebiliyor.

Bu yapılar da sağlıksız olduğu için, Türkiye'nin ekonomisine ve gelişimine ciddi hasarlar veriyor. Yani önce inşaatta kullanılan tüm malzemeler derhal dünya standardına uygun hale getirilmeli. Yapılan tüm işler kendi içinde standardına uygun imal edilmeli ve uygulanmalı. Çok başı boş olan bu inşaat sektörü, hızlı biçimde mevzuata, belli standartlara dahil edilmelidir. Müteahhitlik de bir meslek olduğuna göre, bu işin de standartları olmalı ve düzmece değil, standartlara göre verilmiş mesleki yeterlilik belgesi aranmalı. Müteahhitlik vasfı ve belgesi, müteahhit şirketlerin sadece şirket kuruluş evraklarındaki iştigal konusuna göre değil, şirket kurucularının ve yöneticilerinin bu vasfı taşıma yetkinliklerine göre verilmeli.

Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum