Müteahhitlerden Kentsel Dönüşüm Açıklaması: Yeni Finansman Araçlarına İhtiyaç Var

Müteahhitlerden Kentsel Dönüşüm Açıklaması: Yeni Finansman Araçlarına İhtiyaç Var

8 kasım Dünya Şehircilik Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren kentsel dönüşüm projelerinin teşvik edilmesi amacıyla yeni finansman araçlarına ihtiyacın artacağına dikkat çekti.

A+A-

Küresel iklim krizi nedeniyle sürdürülebilir şehirler için alınması gereken önlemlerin aciliyet kazandığına dikkat çeken Erdal Eren, Şehirlerin ve metropollerin binaların inşa ve işletim süreçleri ile küresel karbon emisyonunun yüzde 40’ından sorumlu olduklarını söyledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM AÇIKLAMASI

Türk inşaat sektörünün çatı kuruluşu olduklarını ifade eden Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, “Türk inşaat sektörünün çatı kuruluşu olarak ülkemizde deprem gerçeği ve hızlı şehirleşme nedeniyle kentsel dönüşümlerin afet odaklı bir şekilde vakit kaybetmeden yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.” dedi.

Yapı güvenliğine dikkat çeken Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, “Yapı güvenliği gelecek kuşaklara karşı en büyük sorumluluğumuzdur. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması düzenlemesi etkin şekilde uygulanmalıdır. Ülkedeki denetim mekanizmaları güçlendirilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşümün bir gereklilik haline geldiğini belirten Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, “Kentsel dönüşümler yarının ihtiyaçlarına göre yeniden planlanmalıdır. Dikey yapılaşma tercihleri tarihi ve çevresel doku dikkate alınarak değerlendirilmeli, imar değişikliği uygulamaları kamu vicdanını zedelemeyecek şekilde kişiye özel yorumlardan uzak bir şekilde yapılmalıdır. Yaklaşık 6,5 milyon yapının dönüşümü için ise finansman konusu oldukça hayatidir. Geçtiğimiz dönemlerde sınırlı da olsa bazı destekler verilmiştir. Önümüzdeki dönemde kentsel dönüşüm projelerinin teşvik edilmesi amacıyla yeni finansman araçlarına ihtiyaçlar artacaktır.” şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşüm için yapısal değişiklikler yapılmasını isteyen Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, “Yeşil bina ve verimli enerji teknolojileri öncelikli olarak desteklenmelidir. İnşaat faaliyetlerinin dönüşümünde şirketler için karbon vergisinin getireceği yükten endişe duyulmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu konuda yaptığı çalışma takdire şayandır ama bu süreç hızlandırılmalıdır.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.