Müteahhitler Satış Sıkıntısı Yaşamak İstemiyorsa Oturum Amaçlı Projeler Kurgulamalı

Müteahhitler Satış Sıkıntısı Yaşamak İstemiyorsa Oturum Amaçlı Projeler Kurgulamalı

GYODER yönetim kurulu başkanı Mehmet Kalyoncu, "Müteahhitlerin yeni projelerinde satış sorunu yaşamak istemiyorsa yatırım değil oturum amaçlı müşteri kitlesine göre kurgulamalı" dedi.

A+A-

Gayrimenkul sektöründe Konut Fiyat Endeksi (KFE) Ocak 2020 tarihinden itibaren enflasyonun üzerinde getiri sağlamaya başladı. Böylece fiyat endeksleri 29 aylık bir aradan sonra yeniden pozitif getiri sağlarken, Merkez Bankası verilerine göre sektörde Mayıs'ta sağlanan reel getiri oranı yüzde 10.6 oldu. Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre, bu artışta konut kredisi faiz oranlarında başlayan gerilemenin konut satışlarını olumlu yönde etmesi ve yeni konut arzının azalmasının etkili olduğu bildiriliyor.

Merkez Bankası verilerine göre Ocak'ta konut fiyat endeksinde yüzde 12.4 nominal artış olurken, bu artış Şubat'ta yüzde 13,94 oldu. Endeks Mart ayında yüzde 15 çıkarken, korana salgının kendisini en fazla hissettirdiği dönem olan Nisan 2020 tarihinde de yükseliş sürdü. Nisan ayında nominal artış yüzde 16,7'ya geldi. Reel artış ise geçen senenin aynı ayına göre yüzde 5,2 oldu. 2020 yılı Mayıs'ta ise bir önceki senenin aynı ayına göre nominal olarak yüzde 23,1 artış kaydedilirken, reel olarak ise yüzde 10,6 oranında artış görüldü.

En büyük artış İzmir’de

Üç büyük kentin konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2020 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre mega kent İstanbul’da yüzde 3,8, Ankara’da yüzde 7,0 ve İzmir’de yüzde 7,1 oranlarında artış görüldü. Endeks değerleri bir önceki senenin aynı ayına göre, İstanbul’da yüzde 16,9, Ankara’da yüzde 24.0 ve İzmir’de ise yüzde 24,8 oranlarında arttı.

GYODER Başkanı: Artan satışlar ve yeni arzın azalması etkili oldu

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu fiyat endekslerini masaya yatırdı. Mehmet Kalyoncu, Ağustos 2019 itibarıyla konut kredisi faiz oranlarında başlayan gerilemenin yılın ilk çeyreğinde sürmesinin konut satışlarını olumlu yönde etkilerken, ocak ayı itibarıyla konut fiyatlarının reel getirisini de 29 aylık bir aradan sonra tekrar pozitife döndürdüğünü belirtti. Ayrıca konut kredisi faiz oranlarındaki gerilemeyle beraber birikmiş talebin de etkisiyle talepte görülen artış ve yeni stok katılımının yavaşlamasıyla ilk çeyrek itibarıyla konut fiyatlarına olumlu yansıdığını dile getiren Kalyoncu, konut fiyatlarındaki bu yükselişte kamu bankaları öncülüğünde faizlerde görüşen düşüşlerden de destek bulduğunu anlattı.

Oturum amaçlı konut geliştirilmeli

Yıllık olarak yaklaşık 1 milyon 400 bin konutun el değiştirdiği, demografik sebeplerden dolayı 750 bin adet yeni konut ihtiyacının sürdüğü Türkiye’de konuta talep artarak devam edeceğini belirten Mehmet Kalyoncu, “Fakat sektörde konut tüketicisi analiz edildiğinde oturum amaçlı konut müşterisinin artık esas belirleyici tüketici kitlesi olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla projeler bundan sonra satış sıkıntısı yaşamak istemiyorsa daha çok yatırımcı odaklı değil oturum amaçlı müşteri kitlesine yönelik kurgulanmalı”uyarısında bulundu. Ancak bu yıla özel farklı bir durum sözkonusu olduğunu belirten Kalyoncu, “Yükselen inşaat maliyetlerinin birçok projeyi etkilemesine rağmen, firmaların uzun süredir fiyatları sabit tutmasından dolayı bu dönem konut alanlar kazançlı çıkacak. Yatırımcılar düşük faizli konut kredisini değerlendirecektir. Çünkü yeni başlayacak projelerde bu fiyatlarla satış yapmak mümkün olmayacak. Dolayısıyla bu yıl satılan konutların yüzde 15-25 kadarının yatırımcılar tarafından alınacağını düşünüyorum” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.