Müteahhitin Projesini de Karını da Arsa Sahibi ve Emlakçı Belirliyor!

Müteahhitin Projesini de Karını da Arsa Sahibi ve Emlakçı Belirliyor!

Teksun İnşaat yönetim kurulu başkanı Ergun Tımarlı, arsa sahipleri ve emlakçıların arsayı daha değerli göstermek için kendi kafalarına göre proje çizdiklerini ve çok sayıda daire çıkararak arsayı olduğundan daha pahalıya satmaya çalıştıklarını söyledi. T

A+A-

Buca inşaat sektörü ile ilgili açıklamalarda bulunan müteahhit Ergun Tımarlı arsa sıkıntısından yakındı. Müteahhit çok, arsa az olunca fiyatların da tavan yaptığını belirten Tımarlı arsa sahipleri ve emlakçıların müteahhitlerin işlerine fazla karışmasından şikayetçi oldu.

ARSALAR İÇİN UÇUK RAKAMLAR İSTENİYOR

Buca’da kat karşılığı arsa rakamlarının yüzde 50, yüzde 60’lara dayandığını belirten Ergun Tımarlı, “Buca’da mesleği müteahhitlik olmayan ancak inşaat işi ile uğraşan kişi 300-400 var. Bu arsa talebini artırıyor. Durum böyle olunca arsa sahipleri uçuk rakamlar istemeye başlıyorlar. Buca’lı müteahhitler şu anda kazanamıyor. Kat karşılığı arsa alımlarında rakamlar yüzde 60’ları buldu. Şu anda yüzde 50’nin altında yer bulamıyorsunuz. Zaten arsa yok. Bulduğunuz birkaç küçük arsa için de olmayacak fiyatlar isteniyor. Yüzde 50 ile arsasını veren üstüne bir de para istiyor” ifadesini kullandı.

PROJEYİ DE, İMALAT GİDERLERİNİ DE, NE KADAR KAR EDECEĞİMİZİ ONLAR BELİRLİYOR

Arsa sahiplerinin emlakçılarla birlikte arsayı daha pahalıya vermek için 1+1 furyası başlattıklarını, arsadan projede olması gerekenden daha fazla daire çıkarmaya çalışarak arsayı değerli göstermeye çalıştıklarını belirten Tımarlı şu sözlere yer verdi,  “Arsa sahipleri ile emlakçılar kendi kafalarına göre plan yapıyor.  110 metrekare kitleli bir yere 16 daire sığıyor diyor. Biz proje yapıyoruz o kadar daire çıkmıyor, hani nerde 16 daire diyoruz 1+1 küçük daireler yaparsan 16 tane sığar diyor. Yaptığım binaya da sen mi karışacaksın. Adamlar arsa bedelini, imalat giderlerini, satış rakamlarını hesaplıyorlar, şu kadar karın var diyorlar. Bu işi yapmak o kadar kolaysa, satması o kadar kolaysa zaten projesini bile hazırlamışsınız siz yapın. Arsayı niye bize getiriyorsunuz. Böyle bir şey olmaz. Bunların yaptığı hesapla reeldeki birbirini tutmuyor. Daireleri satmak, gelir gider dengesini kurmak çok zor. Dairelerinizi hemen satamadığınızda bütün işleriniz aksıyor.

BUCA’DA KALİTESİZ KONUT DAHA HIZLI SATILIYOR

Buca’da kaliteli konutlar üreten müteahhitlerin daire satışları daha yavaş ilerliyor. Buca Bornova, Karşıyaka ya da diğer ilçeler gibi değil. Bornova Karşıyaka’da konutu ne kadar kaliteli yaparsanız o kadar kolay ve daha pahalıya satarsınız. Buca’da konut alıcısının tek bir kriteri var ucuz olması. Buca’da dairelerinizi kaliteli yaptığınızda bu sizin için de avantaj. Kimse kullanılan ürünlerin kalitesine, estetik güzelliğine bakmıyor. Ucuz olsun yeter diyor. Bu durum Buca’nın konut kalitesini düşürüyor. Buca’daki bir projemizi standartların üstünde bir kalitede yaptık. Merdiven başında İtalyan kaplama kağıt koyuyoruz, tavanda sese duyarlı sensörlü lambalar yapıyoruz, AVM’lerdeki gibi tavanda siyah özel boyalar kullandık, aşağıda 800 metre kapalı otopark yaptık diyoruz müşteri bakmıyor bile. Sadece fiyata takılıyor. Keşke binayı bu kadar lüks yapmasaydım da bu harcamaları fiyattan düşürseydim o zaman daha kolay satardım diyor. Buca’da ne yazık ki durum böyle. Diğer metropol ilçelerde konuta ekstra bir şeyler ekleme yarışı var, Buca’da üzerinde almakla ilgili bir yarış var.

İZMİR’Lİ BELEDİYELERİN YAPTIĞINI MAHALLE BAKKALI YAPMAZ

İzmir’deki revizyon planları ile ilgili eleştirilerde bulunan Tımarlı, “İzmir’deki belediyelerin ferasetli olması lazım. Bir yandan imar revizyon planı yapıyoruz diyorlar, diğer yandan mevcut planlar işlenmeye devam ediliyor. Bunu mahalle bakkalı bile yapmaz. Madem plan revizyonu yapıyorsunuz o zaman  mevcut imarı durdurun. Aksi halde sadece kağıt üzerinde yapılan bir revizyon planı olma ötesine geçmez. O planlar tamamlanana kadar planların uygulanacağı bir alan kalmayacak” dedi.

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum