Libya'dan Türk Müteahhitlere Yatırım Çağrısı

Libya'dan Türk Müteahhitlere Yatırım Çağrısı

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, Türk müteahhitlerin Libya'da yarım kalan yatırımlarını tamamlamasını istedi.

A+A-

Türk müteahhitler, Libya'daki güvenlik sebebiyle yatırım yapmakta kararsız. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti de yarım kalan 18 milyar dolar tutarındaki yatırımların tamamlanması için Türk şirketlerine çağrı yaptı.

Türk müteahhitler güvenlik sorunları çözüme kavuşmadan Libya’ya kesinlikle gitmeyeceklerini, ayrıca yarım kalan işler için bir öncelikler listesi oluşturulması gerektiğini Mutabakat Hükümeti’ne geçtiğimiz günlerde iletti.

LİBYA'NIN FİNANSAL SIKINTILARI DEVAM EDİYOR

Türkiye-Libya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Hüseyin Ersin Takla, Libya’da iş yapmanın önündeki engelleri “güvenlik sorunu, döviz sıkıntısı ve Bingazi çevresinde Türk pasaportuna kısıtlama” olduğunu belirtti. Takla konuyla ilgili detaylı bir açıklama yaparak, “Hem Libya tarafı, hem de Türkiye tarafı oradaki işleri bitirmek arzusu ve isteğinde. Libya’da yarım kalan işler var. Teminat mektubu için ödenmiş komisyonlar var. Ancak öte yandan da Libya’nın finansal sıkıntıları devam ediyor. Gelir getirici en önemli kalemlerinden petrolde üretim ve satış çok düşük seviyede. Libya’daki idareler arasındaki varılan son anlaşmadan sonra üretim 500 bin varile çıktı. Ama üretim miktarı Kaddafi zamanında 1.5 milyon varil civarındaydı. O zamana göre yüzde 30’a kadar gerilemiş durumda. Buna bağlı olarak çok büyük döviz sıkıntısı yaşıyorlar. Bu nedenle yabancı para cinsinden akreditif açamıyorlar. Bu nedenle arzu edilen ile realite çok farklı” diye konuştu.

ÖDENMEYE HAZIR ALACAKLAR VAR

Takla ayrıca, "Türk şirketlerinin 1 milyar dolar civarında faturalanmış, ödenmeye hazır alacağı var. Ayrıca yapılmış işlerin karşılığı olarak 4 milyar dolar hakediş sözkonusu. Şantiyelerdeki alet edevatın toplam tutarı da 1 milyar dolar olarak hesaplanıyor” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.