Konutta Vade 15-20 Yıla Çıkmalı

Konutta Vade 15-20 Yıla Çıkmalı

SEBO Emlak yönetim kurulu başkanı Selahattin Gülçiçek konut satışlarının beklenilen seviyelere ulaşabilmesi için konutta vadelerin 15-20 yıla çıkarılması gerektiğini söyledi.

A+A-

SEBO Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek, inşaat sektörünün oluşturduğu katma değer ve istihdam olanaklarının Türkiye ekonomisine katkı sağladığını ifade etti. Haber Gazetesi'nde yer alan habere göre; Gülçiçek, ''Faizlerin yüksek oluşu inşaat sektöründe evlerin yığılmasına neden oldu. Bu nedenle vadeyi, 15 yıl ya da 20 yıla çıkarmamız gerekiyor'' diye konuştu. 

PİYASADA RAHATLAMA OLUR

Gülçiçek, “İnşaat sektörü, 250 alt sektörü taşıyan, 3 milyona yakın vasıflı, vasıfsız kişiyi istihdam eden ülkemiz ekonomisinin lokomotif sektörüdür. Yükselen konut kredisi faiz oranları konut kredisi çekerek ev sahibi olmak isteyen vatandaşları, beklemede kalmaya zorluyor. Bir yandan da yükselen mevduat faiz oranları ve sürekli getiri sağlayan döviz yatırım yapmak isteyen kişileri konut yatırımından uzaklaştırıyor. Ekonomik sıkıntılar, faizlerin yüksek oluşu inşaat sektöründe evlerin yığılmasına neden oldu. Bu yığılmanın acilen eritilmesi gerekiyor. Konut almak isteyen fakat parası yetmeyen veya elindeki parasına ekleme yapmak isteyen vatandaş ise banka kredisine başvurmak istemiyor. Çünkü faizler çok yüksek. Emlak piyasasının canlanması için öncelik faiz oranlarının aşağı çekilmesidir. Eğer faizler aşağıya çekilirse piyasada iyi bir rahatlama olur” ifadelerini kullandı. 

SEKTÖR İÇİN TEK ÇARE

“Evlerin satılmaması inşaat sektörünü giderek sıkıntıya sokuyor” diye konuşan Gülçiçek, “Talepte yaşanan düşüş konut stokunu arttırdı. Kredi faiz oranlarının 120 ay vadelerde de uygulanması alımı kısıtladı. Acilen vadenin 180 hatta 240 aya çıkarılması gerekiyor. Şunu açıkça belirtmek isterim ki iç piyasanın canlanması için dolar ile faizlerin düşmesi şart. Fakat gerek enflasyonun yüksekliği gerekse coğrafyanın yüklediği jeopolitik sıkıntılardan dolayı faizin düşmesi kısa vadede mümkün görünmüyor. Tek çare; vatandaşın konuta ulaşımını kolaylaştırmak. 120 ay vadeyi 180 hatta 240 aya yanı 15 yıl ya da 20 yıla çıkarmamız gerekiyor. 200 bin TL kredi kullanan biri 120 ayda yaklaşık olarak 4 bin TL ödeyecek, bu da bugünün şartlarında alıcıyı zorlar. Fakat 240 ayda öderse, 2 bin civarına düşecek ve ödenebilir bir hal alacak. Faizleri indiremiyorsak, sektörü canlandırmak ve stokları eritmek için vadeyi uzatmak tek çare” açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.