Konutta KDV ve Tapu Harcı İndirimi Uzatılsın

Konutta KDV ve Tapu Harcı İndirimi Uzatılsın

İnşaat sektörü temsilcileri, konut kredisi faiz oranlarının ve inşaat maliyetlerinin çok fazla arttığı bu ortamda 31 ekimde sona erecek tapu harcı ve KDV indiriminin süresinin uzatılmasını istiyor.

A+A-

Konut kredi faizlerinin yıllık yüzde 30'lara yaklaştığı ortamda, KDV ve tapu harcı indirimlerinin de 31 Ekim'de sona erecek olmasının sektör görünümü açısından olumlu olmadığını belirten Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin; gayrimenkulün 250 alt sektöre katkı sağladığını ve sektöre verilecek desteğin ekonomiye katkı noktasında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yetgin, sektörün öncelikli beklentilerinin konutta üç farklı KDV'den tek KDV'ye geçilmesi, tapu harçlarının düşürülmesi ancak gerçek değer üzerinden hesaplanacak bir yapıya geçilmesi, yabancıya vatandaşlıkta yatırım sınırının düşürülmesi ile müktesep hak düzenlemesi olduğunu söyledi.

TÜİK verilerine göre, ilk çeyrekte yüzde 3.4 büyüyen gayrimenkul sektöründeki büyüme ikinci çeyrekte yüzde 0.2'ye geriledi.

Gayrimenkul sektörü faaliyetlerinin büyüklüğü ikinci çeyrekte yaklaşık 35 milyar lira olurken; hesaplamalara göre sektörün ekonomideki toplam büyümeye etkisi ise yüzde 0.02 ile sınırlı kaldı.

İnşaat sektöründe ilk çeyrekte yüzde 6.6 olan büyüme de ikinci çeyrekte yüzde 0.8'e gerilerken; inşaat ekonomideki büyümeye 0.06 puan ile 2015 yılının ilk çeyreğinden bu yana en düşük katkıyı verdi.

İnşaat ve gayrimenkul sektörünün lokomotifi konumundaki konut satışları Ocak-Temmuz döneminde 769,910 adet ile geçen yıla paralel gerçekleşirken; ipotekli satışlar ise yüzde 18.2 düşüşle 232,210 adede geriledi.

Reuters ile yaptığı söyleşide Yetgin, "Gayrimenkul sektöründeki kampanyalar 2018'in nispeten daha canlı geçmesini sağladı. Başlatılan son kampanyanın satış rakamlarıyla bu yıl aşağı yukarı geçen senenin rakamlarını yakalayabiliriz. Ancak kampanyayı uzatmayı konuşamayız, bu firmalar açısından çok zor" dedi ve ekledi: 

"Kampanya 31 Ekim'de sona erecek. Hükümetin verdiği KDV ve tapu harcı indirimlerinin süresi de 31 Ekim'de bitecek. Sektörü canlı tutmak için hükümetten destek beklentimizi her fırsatta dile getirmeye devam ediyoruz. Burada maksat özelde gayrimenkul sektörü olsa da, Türkiye ekonomisindeki harekete katkısı noktasında da konunun değerlendirilmesi lazım." 

Yetgin'in verdiği bilgiye göre, gayrimenkul sektörü 250 civarı alt sektörü beslerken; kalifiye olmayan işgücü ağırlıklı olmak üzere 2.5 milyona yakın da istihdam sağlıyor. 

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, Türkiye genelinde satılmayı bekleyen konut stoku 700,000-800,000 civarında bulunurken, bunun yüzde 10'u markalı konutlardan oluşuyor. 

Konut sektörünü canlandırmak için hükümet Mayıs'ta tapu harçlarını indirmiş, bazı konutlarda da KDV'yi düşürmüştü. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından kamu bankaları öncülüğünde bazı bankalar konut kredi faizlerini yüzde 1'in altına çekmiş, firmalar da fiyat ve peşinat indirimleri yapmıştı. 

Bu desteklerin ardından konut satışları Mayıs'ta 6 ay aradan sonra ilk kez yükselmiş; 15-Mayıs-30 Haziran arasındaki kampanya ile 8 milyar liralık satış yapıldığı açıklanmıştı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.