Konut Kredisi Kullanımında Tüm Zamanların Rekoru Kırıldı

Konut Kredisi Kullanımında Tüm Zamanların Rekoru Kırıldı

Konut kredisi kullanımının en fazla olduğu 2017 yılında 27,6 milyar TL kredi kullanılırken 2020'nin ilk yarısında bu rakam 32,2 milyar TL'ye ulaştım. BBDK verilerine göre toplam kredi hacmi ise 230,9 milyar TL'ye ulaştı

A+A-

Düşük oranlı kampanya sayesinde 1 Ocak-26 Haziran 2020 döneminde konut kredi bakiyesi 32,2 milyar lira arttı. Söz konusu tutarın daha önce en yüksek gerçekleştiği dönem, 27,6 milyar TL ile 2017 olmuştu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgiye göre 2018 sonunda 188,5 milyar lira olan konut kredileri bakiyesi, 2019 sonunda 10,2 milyar lira artarak 198,7 milyar liraya çıktı.

Yılın ilk çeyreğinde konut kredileri 12,3 milyar TL'lik yükselişle 211 milyar TL'ye ulaştı.

Normalleşme sürecine geçişle beraber hem inşaat sektörünün canlanması hem de vatandaşların erteledikleri konut taleplerini satın almak için kamu bankaları öncülüğünde konut kredi faiz oranları tarihin en düşük seviyeye çekildi.

Böylece konut kredi kullanımı da ikinci çeyrek sonu itibarıyla ciddi arttı. İkinci çeyrekte konut kredisi artışı 19,6 milyar TL oldu. Bankacılık sektörünün konut kredi bakiyesi ilk yarıda 32,2 milyar TL'lik artışla 230,9 milyar TL'ye ulaştı.

Bu alanda tüm zamanların yıllık rekoru da 6 ayda kırıldı. Söz konusu tutarın daha önce en yüksek gerçekleştiği dönem ise 27,6 milyar TL ile 2017 yılı olmuştu.

"Fırsatçılar fiyatları artırmasaydı kredi tutarı çok daha yüksek olabilirdi"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, kamu bankalarının kampanyası sayesinde konuta olan  ilginin yüzde 50 arttığını belirterek, alımlarını erteleyen ve kiradan kurtulmak isteyen vatandaşların satılık daireleri doldurduğunu belirtti.

Bu süreçte daha önce de söyledikleri gibi bazı fırsatçı ev sahiplerinin ve gayrimenkul şirketlerinin fiyatları yüzde 25'lere varan oranlarda artırdığını belirten Aşa, "Fırsatçıların haksız fiyat artışları olmasaydı çekilen konut kredi tutarı ve satılan ev adedi çok daha fazla olacaktı." diye konuştu.

Aşa, elindeki konutu satamamasına rağmen hala fırsatçılık yapmak isteyen ev sahipleri ve gayrimenkul şirketlerinin bulunduğunu kaydederek, bu kişiler hakkında kredi verilmemesi gibi yaptırımların acilen uygulanması gerektiğini  de söyledi.

"Kişi başına kullanılan ortalama kredi tutarı 218 bin liralara yükseldi"

Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre geçen sene kişi başına kullanılan ortalama konut kredisi tutarının 170 bin TL civarında olduğunu belirtti.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 1-27 Haziran'da 93 bin 704 adet kredili konut satıldığını açıkladığını hatırlatan Türkkan, şöyle konuştu:

"1-26 Haziran'da 19 milyar 618 milyon liralık kredi artışı söz konusu. Bu dönemde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün verilerinden yola çıkarak göre 90 bin adet kredili konut satıldığını düşünüyoruz. Söz konusu tutarı 90 bine böldüğümüzde kişi başına kullanılan ortalama kredi tutarlarının 170 bin liralardan 218 bin liralara yükseldiğini görüyoruz."

"Kredili konut satışı 100 bin adedi geçecek"

Era Türkiye Marka Direktörü Toros Cumhur, Haziran ayında başlayan kampanyaların sektörü 3-4 kat canlandırdığını dile getirerek, açıklanan sektörel verilerin de bu canlılığı desteklediğini belirtti.

Cumhur, konut kredi hacminin 1-19 Haziran tarihlerinde 11,5 milyar lira yükseldiğini hatırlatarak "Bu rakam 2019'un tamamından fazlaydı. Şimdi de ilk 27 günü BDDK açıkladı ve tüm zamanların en yüksek hacmine ulaşıldı. Hem de 6 ayda." diye konuştu.

Sadece ipotekli konut satışının haziranda 100 bin adedi geçeceğini belirten Cumhur, "Toplam konut satışı da yine haziranda tüm zamanların üstünde gelecektir. Bu rekorlar aslında gayrimenkulde bekleyen talebin harekete geçtiğini, eve ulaşamayan kitlelerin de uygun faizlerle bu fikirlerini gerçeğe dönüştürmeye başladığını gösteriyor." şeklinde konuştu.

"Yıl sonu beklentimiz 1,4 milyon adet"


Nef İcra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik, kampanyaların sektöre sağladığı ivmenin her alanda görüldüğünü dile getirerek, çok cazip avantajlar sunan kampanyaların bekleyen konut talebini hareketlendirdiğini belirtti.

Salgına rağmen nisan ve mayısta yavaşlama olsa da haziranda satış adetlerinde hızlı bir sıçrayış beklediklerini belirten Çelik, yıl sonunda 1,4 milyon satış adediyle Avrupa lideri olabileceklerini dile getirdi.

Çelik, Nef olarak salgın sürecinde yaptıkları dijital satışlara da değinerek, "Haziranda 305 adet satışla 373 milyon lira ciro elde ettik. Bu satışların 81 milyon lirası Nef Online üzerinden gerçekleşti."dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum