Konut Kredisi Faizlerindeki Düşüş Hızlanacak mı?

Konut Kredisi Faizlerindeki Düşüş Hızlanacak mı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Temmuz ayı Para Politikası Kurulu kararı bugün açıklanacak. Beklenti faiz indirimi gerçekleştirmesi yönünde. Faiz indirimi konut kredisi faizlerindeki düşüşü hızlandırır mı?

A+A-

Merkez Bankasının 2018 Eylül toplantısında kur krizinin etkisiyle faizlerini 625 baz puan arttırarak 24 seviyesine çıkardı. TCMB Para Politikası Faizleri yaklaşık 10 aydır değişmeyerek 24 seviyesinde sabit kaldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TCMB’na faiz indirim çağrıları ve başkan Murat Çetinkaya’nın görevden alınarak yerine Murat Uysal’ın gelmesi faiz indirim ihtimallerini arttırdı

Enflasyonda düşüşlerin yaşanması ve ilerleyen aylarda daha sert düşüşlerin beklenmesi ile TCMB’nin 10 aydır değişmeyen faizlerinin bu ay düşmesi bekleniyor. Finans kuruluşları son gelişmeler ışığında Temmuz Para Politikası Kurulu’nda faiz indirimine kesin gözüyle bakılırken finans kuruluşları tahminlerini açıkladı. Araştırma ve kredi kuruluşlarının tahminleri bugün açıklanacak Para Politikası Faizleri’nin ortalama 400 puan inmesi şeklinde. 

2018 Eylül ayında politika faizlerinin yükselmesi ile hızla artan konut kredisi faiz oranlarının faiz indirimi ile tekrar hızla düşmesi bekleniyor. Haftalık repo faizlerinin düşmesi ile bankaların likidite masraflarının azalması ve oluşan olumlu hava ile indirimlerin hızlanması bekleniyor.

25 Temmuz itibariyle bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması %1.90’a kadar geriledi. Enflasyon oranlarında yaşanan düşüş ivmesi ve sakin ilerleyen kur kredi faizlerindeki düşüşü destekledi. Yaklaşık 6 aydır düşüş yönünde ilerleyen konut kredisi faizlerinde karar sonrası indirimlerin hızlanması bekleniyor. 

Kurul Öncesinde Konut Kredisi Faizleri 

Para Politikası Kurulu öncesinde bankaların konut kredisi faiz oranları en düşük %1.49 seviyesinde seyrediyor. Kampanyalı konut kredileri dahilinde ise bankaların faizleri %0.98 seviyesine kadar düşüş gösterebiliyor. Enflasyon Endeksli Konut Kredisi faizleri Temmuz ayında %1.5 düzeyinde. 

Konut Kredisi Hesaplama 

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre 25 Temmuz itibariyle en düşük tabela konut kredisi faiz oranı üzerinden 100.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 5 yıl vadede aylık taksitleri yaklaşık 2.500 TL, 10 yıl vadede ise 1.8000 TL oluyor. 5 yıl vadeli kredinin faiz dahil toplam geri ödemesi 152.000 TL’ ye karşılık geliyor.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.