Konut Kredisi Faizleri Düştü Mü?

Konut Kredisi Faizleri Düştü Mü?

021 yılına yüklü ortalama yüzde 18.61 düzeyinden başlayan, takip eden aylarda yüzde 18’in çabucak altına gevşese de nisanda yüzde 18.22’lik oranla tekrar yükselen konut kredisi faizlerinin, son beş haftada düşüş eğilimi gösterdiği görüldü.

A+A-

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşları ilgilendiren konut kredisi faiz oranlarında yeni gelişmeler yaşanıyor. Yeni Şafak'tan Hamide Hangül'ün haberine göre; 2021 senesinde genel olarak  yüzde 18.61 civarında seyreden konut kredisi faiz oranları sonrasında gevşese de Nisan ayında yeniden yükselişe geçmişti. Konut kredisi faiz oranları son beş hafta içerisinde düşüşe geçtiği görüldü. 

Normalleşme döneminde düşüş yaşadı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden aktarılan bilgilere göre, 25 Haziran haftasında yıllık ağırlıklı ortalama yüzde 18 olan konut kredisi faizleri, 23 Temmuz haftasında 17.84’e düştü. Konut kredisi faiz oranlarının bu senenin başından itibaren dalgalı bir seyirde kaldığı saptandı. Kapanma dönemlerinin yaşandığı Nisan ve Mayıs'ın ilk haftasında yüzde 18.18-yüzde 18.03 bandından hareket eden oranların, Mayıs'ın ikinci haftasından Haziran'ın ilk 10 gününe kadar olan dönemde yüzde 17.67-17.91 arasında olduğu saptandı. Haziran 25’te yeniden yüzde 18’e çıkan konut kredisi faizlerinin, 1 Temmuz’da başlayan normalleşme ile beraber yeniden düşüşe geçtiği görüldü. 

120 ayda 9,93 bin TL indirim 

Söz konusu indirim kredilerinde de yaşanacak. Tabii indirim sınırlı olduğu için kredilere yansıması da sınırlı oluyor. Buna göre, bankadan 120 ay vadeli 500 bin TL kredi çekildiğinde vade sonunda toplam ödeme 1.07 milyon liraya ulaşıyor. Bu sürede faize toplamda 571.8 bin TL ödeme yapılıyor. Söz konusu oran yüzde 18 faizden hesaplama yapıldığında aynı vade döneminde toplam ödeme 1.08 milyon lira, faize yapılan toplam ödeme 581.1 bin lira oluyor. Bu da çok sınırlı da olsa 9 bin 300 liralık bir indirim anlamını taşıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.