Konut Kredisi Faiz Ortalaması Yüzde 1.88’e Yükseldi

Konut Kredisi Faiz Ortalaması Yüzde 1.88’e Yükseldi

Son 2 haftadır kurda yaşanan dalgalanma konut kredisi faiz oranlarının yükselmesine neden oldu. Yüzde 1,85'e düşen konut kredisi faiz ortalaması bazı özel bankaların faiz oranlarını artırmasıyla yüzde 1,88'e yükseldi.

A+A-

Konut kredisi faiz oranları ortalaması 2018 Ekim ayında %2.68’e ulaştıktan sonra yaklaşık beş ay boyunca düşüş yönünde hareket ederek %1.85’e kadar düştü. Ortalama konut kredisi faizlerinde 2018 Ağustos ayı sonrası en düşük seviye geçtiğimiz hafta görüldü.  

Mart ayının son günleri itibariyle artmaya başlayan konut kredisi oranları seçimin ardından hızlanarak devam ediyor. Son 10 günlük süreçte Garanti Bankası, iki kez de Akbank ile Yapı Kredisi Bankası konut kredisi faizlerini arttırdı. Konut kredilerindeki artış uzmanlarca devam edebilir olarak yorumlanıyor.

Kamu bankalarının geçtiğimiz ay uygulamaya başladıkları kredi faiz indirim kampanyası ise halen devam ediyor. Ziraat Bankası, VakıfBank ve HalkBank kampanyalı konut kredilerine %1.28 faiz oranı kullandırıyor.

Ayrıca İş Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Ziraat Bankası, VakıfBank, HalkBank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım Bankası firma katkı paylı konut kredisi kampanyasını sürdürmeye devam ediyor. Bankalar anlaşmalı konut projelerinde %0.98 konut kredisi faiz oranı kullandırıyor.

Bunun haricinde VakıfBank’ta %0.98 faizli konut kampanyası uyguluyor. VakıfBank banka gayrimenkulü konutların satışında konut fiyatlarına %20 indirim uyguladığı gibi 10 yıl vadeye kadar %0.98 faiz oranları ile konut kredisi sağlıyor.

Bankaların konut kredisi faiz oranları yükseliş eğilimindeyken kamu bankalarının henüz sona ermeyen düşük faizli konut kredisi kampanyalarından faydalanmak konut ihtiyacını ertelen vatandaşlar için faydalı olabilir.

Konut Kredisi Hesaplama

KrediPazari.com konut kredisi hesaplama araçlarına göre %0.98 faiz oranı ile 10 yıl vadeli 200.000 TL konut kredisinin aylık taksitleri 2.850 TL oluyor. Vade sonunda gerçekleşen geri ödeme miktarı ise 341.000 TL’ ye karşılık geliyor.

Kamu bankalarının ortak kampanyalı konut kredisi faiz oranı olan %1.28 üzerinden 200.000 TL tutarda 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında ise aylık ödemeler 3.270 TL, geri ödemesi de 392.500 TL’ ye denk geliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.