Konut Kredi Faizleri Enflasyonla Birlikte Düşecek

Konut Kredi Faizleri Enflasyonla Birlikte Düşecek

Haziran ayında enflasyonun yüzde 15,71'e gerilemesi ile enflasyon endeksli konut kredileri 1,75'ten, 1,50'ye geriledi. Enflasyon oranlarında düşüşün devam etmesiyle faizlerdeki düşüş de hızlanacak.

A+A-

Enflasyon cephesinden gelen sevindirici haberler, enflasyona endeksli konut kredilerinde cazibeyi artırdı. Üstelik enflasyonda düşüşün önümüzdeki aylarda daha da hızlanması bekleniyor.

En son açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sadece onbinde 3'lük yükseliş gösterdi ve Haziran'da yıllık enflasyon 3 puan gerileyerek %18.71'den %15.72'ye düştü.

42.000 TL Avantaj

Aynı dönemde üretici enflasyonu da onbinde 9 gibi bir rakama geldi ve yıllık oran %25 olarak kayıtlara geçti. Bu oranlar geçen yılla karşılaştırıldığında düşüşün %40’lı seviyelerden hızla aşağıya geldiği gözleniyor. Çekirdek enflasyonda da gözle görülür düşüş dikkat çekiyor.

Üstelik enflasyonda düşüş eğiliminin daha da sürmesi bekleniyor. Genel kanı %10’lara gerilemesi yönünde. Hatta birçok ekonomist eylül ayında sürpriz bir düşüşle %10’un altını bile görmenin mümkün olabileceğini belirtiyor. Bu da rakamların dili ile konuştuğumuzda enflasyona endeksli kredi kullanan bir vatandaşın cebinden her 100 bin lira için 10 yıl vadede faize 42.388 lira daha az ödeme yapacağı anlamına geliyor.

Enflasyon Endeksli Konut Kredisi Hesaplama

Üstelik Enflasyon Endeksli Konut Kredisi kullanan kişiler şimdiden düşen enflasyonla aylık ödemelerini 1.999 liradan 1.801 liraya düşürdüler. Çünkü yıllık 18,71 enflasyonda aylık faiz %1,56 olup 0,19 aylık marj ilave edildiğinde kredinin maliyeti aylık olarak %1,75 oluyordu.

Enflasyon %15,72’ye gerilediğinde kredinin maliyeti otomatik olarak aylık 1,50’ye geriledi. Ödenen aylık rakam 196 lira azaldı. Vade sonunda faize ödenecek rakam da 23.696 lira azaldı. Enflasyon %10’a indiği takdirde ise aylık kredinin maliyeti %1,02’ye geriler. Bu da taksit ödemesini 1.446 liraya kadar çeker.

Şimdi Alan Karlı Çıkar

Konu son dönemlerde bankacıların da gündeminde yer alıyor. Görüşlerine başvurduğumuz üst düzey birçok bankacı ürünü konut alıcısına yeterince anlatamadıklarını bu nedenle de talebin henüz sınırlı olduğunu dile getiriyor. Ancak bu tür bir krediyi kullanan vatandaşların kesinlikle uzun vadede karlı çıkacaklarına dikkat çekiliyor. Üstelik düşen enflasyonla birlikte ileride faizlerin de aşağıya çekileceği böylece halihazırda 0,19 olan aylık ilave marjın da düşeceği bunun da bu tür kredileri daha da cazip hale getireceği söyleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.