Konut Alımında Faiz İndirimi Bekleyenlerin Umutları Zayıfladı

Konut Alımında Faiz İndirimi Bekleyenlerin Umutları Zayıfladı

KONUTDER ve NielsenIQ işbirliğiyle hazırlanan 2026 yılı ilk Konut Sektörü Beklenti Anketi sonuçları açıklandı. Sektörde faiz indirimi bekleyenlerin oranı düşerken konut fiyatlarının artacağını düşünenlerin oranı yükseldi

A+A-

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ile NielsenIQ Türkiye işbirliğiyle hazırlanan 2026 yılı ilk Konut Sektörü Beklenti Anketi sonuçları açıklandı. Anket, sektörde faiz indirimi beklentisinin zayıfladığını ve üreticilerin daha temkinli bir tutum benimsediğini ortaya koydu.

FAİZ VE KREDİLİ SATIŞ BEKLENTİSİ GERİLEDİ

Ankete göre bir önceki dönemde yüzde 100 olan faizlerin düşeceği yönündeki beklenti, bu dönemde yüzde 54,2’ye geriledi. Faizlerin aynı kalacağını düşünenlerin oranı yüzde 33,3 olurken, artış bekleyenlerin oranı yüzde 12,5 olarak ölçüldü.

Faiz beklentilerindeki değişim, kredili konut satışlarına ilişkin öngörülere de yansıdı. Kredili satışların artacağını düşünenlerin oranı yüzde 76’dan yüzde 50’ye gerilerken, aynı kalacağını öngörenler yüzde 37,5’e yükseldi. Azalma bekleyenlerin oranı ise yüzde 12,5 oldu.

1. EL KONUT SATIŞLARINDA DENGELENME

Önümüzdeki 6 ayda 1. el konut satışlarının artacağını düşünenlerin oranı yüzde 68’den yüzde 41,7’ye düştü. Katılımcıların yüzde 50’si satışların mevcut seviyelerde kalacağını öngördü.

YABANCIYA KONUT SATIŞINDA YENİDEN ARTIŞ BEKLENTİSİ

Körfez bölgesinde artan jeopolitik risklerin yatırım tercihlerine etkisi, yabancıya konut satışlarında yeniden Türkiye’ye yönelim beklentisini güçlendirdi. Ankete katılanların yüzde 33,3’ü yabancıya satışların artacağını öngördü. Bir önceki ankette bu oran yüzde 4 seviyesindeydi.

KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ BEKLENTİSİ GÜÇLENDİ

Konut fiyatlarının artacağını düşünenlerin oranı yüzde 72’den yüzde 83,3’e yükseldi. Artan maliyetlerin fiyatlar üzerindeki etkisinin sürdüğü belirtiliyor.

MALİYET BASKISI DEVAM EDİYOR

Toplam konut maliyetlerinin artacağını öngörenlerin oranı yüzde 83,3’e ulaştı. Özellikle malzeme fiyatlarındaki artış beklentisi yüzde 83,3 ile öne çıkarken, işçilik maliyetlerinde artış beklentisi yüzde 70,8 olarak kaydedildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.