İzmir'deki Kentsel Dönüşüm Davasında Emsal Karar

İzmir'deki Kentsel Dönüşüm Davasında Emsal Karar

İzmir'de devam eden kentsel dönüşüm davasında yerel mahkeme emsal bir karar verdi. Kentsel dönüşüm kapsamında yaşadığı apartman yıkılan ve kendisine iki yerine bir daire verilen Bilgin Çınarlıel, açtığı davayı kazandı.

A+A-

İzmir'de yaşayan Bilgin Çınarlıer'ın iki dairesi kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkıldı. Çınarlıer, kendisine iki yerine bir daire verileceğini öğrenince dava açtı.  Açılan davanın ardından emsal bir karar alındı. 

İzmir'in Karşıyaka ilçesi Şemikler Mahallesi'nde iki daireye sahip olan Bilgin Çınarlıer isimli vatandaş, kendisine ait olan iki dairenin kentsel dönüşüme sokulacağını öğrendi. Üç katlı apartmanda yapılan incelemelerin ardından çürük raporu verildi ve yıkım çalışmaları başladı. 

SPK lisanslı özel bir firma tarafından verilen rapora göre Bilgin Çınarlıer'in sahip olduğu 40'ar metrekarlik iki dairesi için 200 bin liralık bir ödeme yapılmasına karar verildi. Müteahhit ve apartmanda bulunan 3'te iki çoğunlukla imzalanan protokölün ardıdan binanın nasıl yıkılacağı ve nasıl inşa edileceğine karar verildi. Bilgin Çınarlıer karar protokölüne katılmadı. Çınarlıer'in iki dairesi için 200 bin lira için bir ihale yapıldı. İhalenin ardından Çınarlıer'e ait olan iki daire pay sahiplerine 201 bin liraya satıldı. Satışın ardından bina yıkıldı. 

Dairelerin piyasa değerinin çok altına satıldığı iddia eden Çınarlıer, avukatı Bayram Küçük'e başvurarak dava açtı. Açılan davada Avukat Küçük,  İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden satış işleminin iptalini istedi. Dava sonucunda haklı bulunan Çınarlıer'e 277 bin lira ödenmesine karar verildi. 

Karşı tarafın karara itiraz etmesinin ardından dava dosyası  İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne gitti. 

Yerel mahkemeden emsal bir karar çıktığını anlatan avukat Bayram Küçük, "3'te 2 çoğunluğun ezici üstünlüğüne son vermiş olduk. Artık 3'te 2 çoğunluk dışında kalanlar mağdur olmayacak. Herkese örnek bir dava oldu. Müvekkilimin hakkını başlattığımız hukuk mücadelesi ile kazanmış olduk" ifadelerini kullandı. 

Bilgin Çınarlıer ise, "Apartman görevlisiyim. Eşimle dişimizden tırnağımızdan arttırarak sahip olduğumuz iki dairemizi piyasa değerinin çok altında bir tutara satıldı. Mağdur olduk. İki daire almamız gerekirken tek daire verdiler. Biz de bunu kabul etmedik. Sonunda kazanmayı başardık" açıklamasını yaptı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.