İzmir'de Kiralara 'Üniversite' Zammı

İzmir'de Kiralara 'Üniversite' Zammı

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası başkanı Mesut Güleroğlu, Üniversite yerleştirme sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte Bornova, Buca, Çiğli, Menemen gibi ilçelerde üniversiteye yakın yerlerde kiraların yüzde 10 oranında arttığını söyledi.

A+A-

Kredi faizlerinin artması piyasaların durgunlaşmasına sebep olurken, eğitimde tercih ve tayin dönemlerinin gelmesiyle birlikte konut piyasasında hareketlilik başladı.

Egedesonsöz'den Doğan Bulut'un haberine göre, İzmir Emlak Komisyoncular Odası Başkanı Mesut Güleroğlu ise konularla alakalı açıklamalarda bulundu. Tayinlerde ve okul dönemlerinde üniversite ve çevresinde rakamların yükseldiğini belirten Güleroğlu,” Yine bir tercih ve tahin dönemindeyiz. Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de yüzde 10 oranında bir normal artış olacak. Okul çevresinde ki konutlar başta olmak üzere bir hareketlilik var. Buca, Bornova ve Menemen gibi devlet ve özel okulların olduğu bölgeler özellikle çok hareketli diyebiliriz” dedi.

SIKINTI BİRİNCİ EL SATIŞLARDA

Seçimden önce 0.98’e çekilen konut kredi faizlerinin şuan da 1.58’lerim üzerine çıktığına değinen Güleroğlu,” Bu artışlar piyasalarda bir durgunluk olmasına sebep oldu. Kredi kullanıp ev almak isteyen vatandaşlarda durgunluk var, fakat ikinci el satışlarda değil birinci el satışlarda bir sıkıntının olduğunu söyleyebiliriz. Daha önceki dönemler birinci el piyasasında bir sıkıntı yoktu, çünkü kredi faizleri düşüktü. Ama şu an bir yavaşlama azalma var” dedi.

DÖVİZLERİN ARTMASIDA ETKİLİ

Dövizlerdeki artışında konut piyasasındaki hareketliliğin yavaşlamasına sebep olduğunu söyleyen Güleroğlu,” Döviz fiyatlarının artması, vatandaşların biraz daha nakite yönelmesine sebep oldu. Vatandaşlar anlık para kazanmak açısından, gayrimenkulü biraz daha ikinci planda tutuyor. Bu noktada hem avantaj hem dezavantajdan bahsedebiliriz. Alışveriş olmuyor ama olan alışverişlerde yüzde 10-15, bazen yüzde 20 civarında daha ucuza satın alma şansınız oluyor. Konut kredi faizlerinin yüksek olması insanları korkutmasın, çünkü konut fiyatları ucuz şu anda. Ters orantılı bir durum var, kredi konut fiyatları 0.80’lere düşünce konut fiyatları artıyor. 200 bin liraya alacağınız konutları kredi faizleri düşünce 240 bin liraya alabiliyorsunuz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.