İstanbul'da Kiralar Yüzde 100'ün Üzerinde Arttı

İstanbul'da Kiralar Yüzde 100'ün Üzerinde Arttı

Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan bir veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda hazırladığı Ağustos 2021 emlak verilerini yayınladı.

A+A-

 Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan bir veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda hazırladığı Ağustos 2021 emlak verilerini yayınladı. Emlakjet ağustos raporunda ayrıca, çalışanların ev-ofis çalışma düzenlerine yönelik olarak özel bir araştırma gerçekleştirdi. 

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 31 artarak 141 bin 400 olurken, satışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 azaldı. Ocak-Ağustos dönemine bakıldığında ise konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 düşüş gösterdi. 

Okula dönüş dönemi ve yükselmeye devam eden konut fiyatları etkisi ile kiralıklara artan talep satılıklara artan talebin üzerinde artmaya devam ederken, kiralık trendi ağustos ayında yüzde 47 seviyesine geldi. Konut arayanların yaklaşık yarısını kiralık arayanlar oluştururken, bu oran 2020 genelinde yüzde 63 satılık ve yüzde 37 kiralık olarak sıralanıyordu. 

Çalışanların 3’te 1’i tamamen ofisten çalışıyor

Emlakjet her ay farklı bir konuyu özel olarak araştırırken, ağustos ayında çalışma düzenini mercek altına aldı. Emlakjet’in kullanıcıları arasında yaptığı Şehre Dönüş Anketi’ne göre, çalışanların üçte biri tamamen ofisten çalışma düzenine sahipken, yüzde 28’i çalışma düzenini kendisi belirleyebiliyor. Tamamen evden çalışanların ve hibrit çalışma düzenine sahip olanların oranı ise toplamda yüzde 41 oldu. Çalışanların üçte biri ise, işindeki çalışma şartlarının değişimi nedeniyle başka bir şehre taşınmayı düşünüyor. 

Aylık ve yıllık satılık konut fiyat artışında şampiyon İstanbul

Ağustos ayında en çok konut araması yapılan ilk beş il arasında İstanbul yüzde 24 ile açık ara lider olurken, İstanbul’a en yakın şehir yüzde 9 ile İzmir oldu. İzmir’i ise Ankara (yüzde 8), Antalya (yüzde 5) ve Bursa (yüzde 4) takip etti. 

Diğer yandan İstanbul aylık ve yıllık satılık ile aylık ve yıllık kiralık fiyat değişimlerinde de birinciliği elde etti. İstanbul’da aylık satılık fiyat artışı yüzde 8 olurken, yıllık satılık fiyat artışı ise yüzde 40 oldu. İstanbul’da aylık kiralık fiyat artışı yüzde 33 olurken, yıllık kiralık fiyat artışı ise geçen yıla göre ikiye katlanarak yüzde 105 oldu. Fiyat değişimlerindeki sıralama konut araması yapılan şehirler sıralaması ile aynı olurken, İzmir’de yıllık satılık fiyat artışı yüzde 32, yıllık kiralık fiyat artışı ise yüzde 41 oldu. Yıllık satılık fiyat artışı (yüzde 10) ve yıllık kiralık fiyat artışı (yüzde 17) kriterlerinde ise ilk beş şehir içinde Bursa en son sırada yer aldı.

İstanbul Sancaktepe, ilk kez en çok konut aranan ilçeler arasında yer aldı

Emlakjet verilerine göre, ağustos ayında da en çok konut araması yapılan ilçe yine Konya’dan Selçuklu olurken, ikinci sırayı İstanbul Beylikdüzü aldı. Beylikdüzü’nü, Ankara’nın Çankaya, İstanbul’un Sancaktepe ve yine Ankara’nın Keçiören ilçeleri takip etti. 

Aylık yüzde 24’lük ve yıllık yüzde 47’lik artışla, satılık fiyat değişiminde Konya’nın Selçuklu ilçesi birinci sırada yer alırken, İstanbul’un Beylikdüzü ilçesi aylık yüzde 9 ve yıllık yüzde 41 satılık fiyat değişimine ulaştı. En çok konut aranan ilçeler arasında yer alan İstanbul’un Sancaktepe ilçesi ise yıllık kiralık fiyat değişiminde yüzde 109’luk artışla diğer ilçelere fark attı. Yıllık kiralık fiyat değişiminde Sancaktepe’ye en yakın ilçe yüzde 67’lik artışla Ankara’nın Keçiören ilçesi olurken, Keçiören’i yüzde 60’lık artışla Konya’nın Selçuklu ilçesi izledi.

Emlakjet verilerine göre ağustos ayında en yüksek kira artış oranı görülen 10 ilçe arasında İstanbul’dan 6 ilçe bulunurken, kira artışına göre ilçeler ise şu şekilde sıralandı: Beşiktaş (İstanbul), Mezitli (Mersin), Sarıyer (İstanbul), Kadıköy (İstanbul), Sancaktepe (İstanbul), Çorlu (Tekirdağ), Bakırköy (İstanbul), Bordum (Muğla) Eyüpsultan (İstanbul) ve Fethiye (Antalya) 

Ağustos’taki talep artışında en büyük oran yüzde 50 ile 18-24 yaş arası kullanıcılarda

Ağustos ayı verilerini değerlendiren Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, ağustos ayında konut satışlarının bir önceki aya göre yüzde 31 artarken geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 17 geride olduğunu belirtirken, “Düşüsün en önemli sebebi ipotekli satışlardaki yüzde 64 azalma olarak görünüyor. Emlakjet’teki aramalarda bir önceki aya göre yüzde 36 artış kaydettik. Bu artış, konuta talebin artarak devam ettiğinin göstergesi. Ağustos ayındaki talep artışı içinde en büyük artış oranı yüzde 50 ile 18-24 yaş arası kullanıcılarda. Öğrencilerin yüz yüze eğitime başlamasını kapsayan Okula Dönüş ve pandemi döneminde yazlık bölgelere akın eden çalışanların büyük şehirlere dönmesi anlamına gelen Şehre Dönüş de talebi besleyen ana maddeler.” dedi.

Talep artarken hem satılık hem de kiralık fiyatlarındaki artışın hız kesmediğini ifade eden İdikat, “İstanbul’da yıllık kira artışları yüzde 100 ün üzerinde. Bu ay paylaştığımız en çok kira artışı bulunan 10 ilçe listesinde İstanbul’un 6 ilçesinin bulunması dikkat çekici. Talep çok olsa da TÜİK satış verilerinde gözlemlediğimiz gibi işleme dönme oranı geçen yıla nazaran daha düşük. Mevcut piyasa şartlarında kullanıcıların bütçesine ve taleplerine en uygun evi bulması daha fazla önem kazandı. Emlakjet olarak biz de son kullanıcının arama deneyimini iyileştiren Jet Fırsatlar, Yakınımda Ara ve O Ev Beni bulsun gibi hizmetlerle son kullanıcılara destek oluyoruz ve konut arama deneyimini kolaylaştırıyoruz.” şeklinde konuştu.

Okula Dönüş Dönemi ve yaz mevsiminin bitmesiyle çalışanların şehre dönüşünün konut taleplerini artırdığını belirten Emlakjet Prestige Plus Üyesi Marka Çekmeköy Gayrimenkul Danışmanlık Yöneticisi İsmail Kaya ise, Çekmeköy’de lüks, orta üst ve orta segmente hitap eden geniş bir portföyü yönetiyoruz. Gayrimenkul sektöründe son dönemde en büyük sıkıntı kiralık konutlardaki arz yetersizliği. Öte yandan inşaat maliyetlerinde rekor yükselmeler yeni konut üretimini durma noktasına getirdi. Boş kalan ve genç bina sayılacak 1-3 yaş arasındaki binalardaki satılık konut değerleri geçtiğimiz yıla göre önemli oranda artarken, kiralardaki yıllık artış portföyümüzün yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor. Satılıktaki fiyat artışı, kiralık talebini daha yukarı taşıyarak kiralık piyasasındaki arz talep boşluğunu büyüttü. Kiralıklardaki arz problemini besleyen bir diğer etken de memur atamalarının henüz başlamaması. Hem okula dönüş hem şehre dönüş talebini karşılamak için önümüzdeki dönemde müşterilerimizi aradıkları portföylerle buluşturmak için özveriyle çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.