İnşaatçılar Konut Satış İstatistiklerini Değerlendirdi

İnşaatçılar Konut Satış İstatistiklerini Değerlendirdi

TÜİK'in açıkladığı istatistiklere göre ocak ayında konut satışları yüzde 24,8 azalarak 72.937 olarak gerçekleşti. Bu rakamın sürpriz olmadığını belirten inşaatçılar yabancıya satışa odaklandı.

A+A-

Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO'su:

"Yabancıya satış her geçen gün kendi rekorunu kırıyor"

Konut satış rakamlarında yılın ilk verileri bizi yanıltmadı. TÜİK verileri yabancıya satışta yeni rekorlara koşulduğunun sinyallerini veriyor. TÜİK rakamlarına baktığımızda yabancıya satışta rekor denebilecek bir tablo var. 2018 yılını yüzde 78,4 artışla 39 bin 663 olarak kapatmıştık. 2017 yılında ise bu rakam 22 bin 234 adet konut satışı olarak gerçekleşmişti. Bu yıl ocak ayında yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 81,9 artarak 3 bin 168'e ulaşması son derece sevindirici. Yabancıya satış her geçen gün kendi rekorunu kırıyor diyebiliriz. Hatta yıl sonunda 50 bini aşmamız şaşırtıcı olmaz.

 

Şenol Üçüncü / Kar Yapı Yönetim Kurulu Üyesi:

“Yıl sonunda yabancı yatırımcıda rekor bekliyoruz"

Türkiye genelinde konut satışları ocak ayında yüzde 24,8 düşük gelse de sektör bu açığı yabancıya satıştan kapatıyor. Bunu bir çeşit dengelenme olarak kabul edebiliriz. Konut kredi faizlerinin düşmesiyle beraber beklemede olan yerli yatırımcının harekete geçeceğini unutmamak gerekir. Diğer taraftan; son TÜİK verileri, yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 81,9 artarak 3 bin 168 olduğunu gösteriyor. Burada yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza ciddi oranda satış yapmamız etkili oluyor. Bu potansiyeli daha fazla harekete geçirmek için yurt dışında fuarlar düzenlenmeye başladı. Bu çabalarla yurtdışında yaşayan vatandaşların anavatanlarında daha fazla konut edineceğini düşünüyoruz.

 

İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:

"Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşların ilgisi daha da artacak"

2019 yılının ilk konut satış rakamları geldi. TÜİK rakamlarına baktığımızda konut satışlarında konut kredi oranlarının yüksekliğine bağlı olarak genel bir düşüş görülürken, yabancıya satışta yine sevindirici rakamlar geldi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 9 olarak gerçekleşmesi kredi satışların olmadığını gösteriyor. Diğer yandan yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 81,9 artarak 3 bin 168 oldu. Burada gurbetçilerin ilgisinin etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bu da sektör açısından son derece sevindirici bir tablo. Başta Almanya olmak üzere Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşları Türkiye'de konut sahibi olmak için şirketlerin kampanyalarından ve ödeme kolaylıklarından faydalanmayı tercih ediyor. Bu rakamların önümüzdeki aylarda daha da artacağını, hatta yabancıya satışta yıl sonunda yeni rekorlara imza atılacağını düşünüyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.