İnşaat Sektöründe Tehlike Çanları Çalıyor

İnşaat Sektöründe Tehlike Çanları Çalıyor

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, nşaat maliyetlerinin 2021'de yıllık 41.93 oranında artığını, inşaat sektörü temsilcilerine göre ise artışın yüzde 100’ün üzerinde olduğunu ifade ederek inşaat sektörünün ciddi sıkıntı içinde olduğunu söyledi.

A+A-

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre inşaat maliyetlerinin 2021 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41.93 oranında artığını, inşaat sektörü temsilcilerine göre ise artışın yüzde 100’ün üzerinde olduğunu dile getirdi. “İnşaat sektörü; mühendisinden mimarına, demircisinden kalıpçısına, mobilyacısından perdecisine 300’den fazla yan sektörü olumlu ya da olumsuz doğrudan etkileyen dinamik, kapsayıcı ve ekonominin lokomotif sektörüdür” diyen Aslan, şöyle konuştu:

‘Refah sağlıyoruz’
“İnşaat sektöründe yaşanan daralma ve durgunluk ekonominin neredeyse tüm sektörlerini; işsizlik de ustasından mühendisine, yüklenicisinden mimarına, kirada oturandan evsizine toplumun bütün kesimlerini dalga dalga olumsuz etkilemektedir. İnşaat sektörü üretken sektördür. İnşaatı desteklemek, özendirmek; üretimi, kalkınmayı, refahı desteklemektir. İşsizlikle, enflasyonla, yoksullukla mücadelede kullanılacak en etkili enstrüman inşaat sektörüdür. Bugün; birçok sektör gibi inşaat da darboğazdadır” dedi.
‘Malzeme bulamayacağız’

“Herhangi bir malın fiyatının dünden bugüne değil, sabahtan akşama bile artığını sözlerine ekleyen Aslan, “Bu durum vadeli satışları neredeyse durma noktasına getirdi. Vadeli satışların durması, ham madde, ara malı ve tüketim malı üreten KOBİ’lerde üretimin durması anlamına geliyor. Üretimin durması da en az yüzde 30-40 dolayında KOBİ’nin iflası ve bunun sonucunda işsizlik demek. İnşaat sektörü 2021 yılının 3.’üncü çeyreğinde 0.4 oranında küçüldü. 4 bin kişi işsiz kaldı” ifadelerini kullandı.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.