İnşaat Sektörü Eylül Ayında Hareketlenecek

İnşaat Sektörü Eylül Ayında Hareketlenecek

Gayrimenkul sektöründe yakın zamanda hareketli günlerin başlaması bekleniyor. Sektör temsilcileri Eylül ayından itibaren yeni projelerin açıklanacağını ifade ediyor.

A+A-

Belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarının 2021 senesinin ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine oranla bina sayısı olarak yüzde 88.4, yüzölçümü olarak yüzde 45.3, değer olarak yüzde 93.7 ve daire sayısı olarak yüzde 49.8 yükseldiği gözlemlendi. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan ‘Yapı İzin İstatistikleri’ Ocak-Haziran 2021 döneminde yapı ruhsatı alımlarının yükseldiği gözlemleniyor. İlk çeyrekte de önemli bir artış  meydana gelmişti. Fakat buna rağmen, projelerin yapımları yaz aylarında da ertelendi. Mevcut koronavirüs şartları yükselen emtia fiyatları ve yüksek seyreden konut kredisi faizleri sebebiyle gayrimenkul firmaları daha ‘temkinli’ hareket ediyor.

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, sektörde pandemi başlayan durağanlığın sürdüğünü ancak firmaların hazırlıklarını yaparak sonbahara hızlı giriş yapacaklarını belirtti. 

Maliyet çoğalıyor 

Yapı ruhsatı verilen toplam yüzölçümünün yüzde 58.9’u konut alanı olarak kaydedildi. Yine bu yapıların 2021 yılının ilk altı ayında toplam yüzölçümü 65.4 milyon metrekare olurken bunun 38.5 milyon metrekaresi konut, 14.4 milyon metrekaresi konut dışı ve 12.5 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti. Nazmi Durbakayım, “Hazırlanan projeler için erken hareket eden firmalar ruhsatlarını alıyor. Uygun dönem geldiğinde de yapımına başlanıyor. Bir de imar yönetmelikleri gibi herhangi bir değişiklikte sıkıntı yaşamamak için erkenden ruhsat alınıyor. Mevcutta eski girdi fiyatlarıyla satışı yapılan stoklar eridi. Artık artan maliyetler fiyatlara yansımaya başladı. Demir, bakır, çimento, PVC gibi pek çok girdi maliyeti artışı yüzde 100’ü aştı. Artık yeni işlere başlanır. Sonbaharda bu hareketi göreceğiz ancak fiyatlar da artacak” şeklinde konuştu.

Müstakil konutlara ilgi

Özellikle koronavirüs salgını boyunca ufak arsalar alan ve üzerine tek katlı kendi müstakil evlerini inşa edenlerin sayısı yükselmeye devam ediyor. Bu talep ve gerçekleşme durumu da istatistiklerde gözlemlendi. Yapı ruhsatı verilen yapıların 2021 senesinin ilk altı ayında kullanım amacına göre en yüksek paya 47.1 milyon metrekare ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 4.8 milyon metrekare ile bir daireli ikamet amaçlı binalar takip etti.

Yapı kullanma izni de arttı

Belediyeler tarafından verilen yapı kullanma izin belgelerinin 2021 yılının ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine oranla bina sayısı yüzde 19, yüzölçümü yüzde 3.3, değeri yüzde 37.7, daire sayısı yüzde 3.4 yükseldi. Yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların 2021 senesinin ilk altı ayında kullanma amacına göre en yüksek paya 42.3 milyon metrekare ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 3 milyon metrekare ile toptan ve perakende ticaret binaları takip etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.