İnşaat Mühendisleri Odası'ndan 'Vinç Kazası' Açıklaması

İnşaat Mühendisleri Odası'ndan 'Vinç Kazası' Açıklaması

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Karşıyaka Mavişehir bölgesindeki bir AVM ve Rezidans inşaatında kullanılan kule vincin Emlakbank Süleyman Demirel Anadolu Lisesi çatısına devrilmesi olayıyla ilgili açıklamada bulundu. Kazanın yaşandığı alanda incel

A+A-

İnşaat Mühendisleri Odası'nın açıklaması şu şekilde;

Karşıyaka Mavişehir bölgesindeki bir AVM ve Rezidans inşaatında kullanılmakta olan 3 adet kule vinçten bir tanesinin, 29 Kasım 2016 Salı günü sabaha karşı saat 4 civarında hemen yanındaki Emlakbank Süleyman Demirel Anadolu Lisesi`nin çatısına devrilmesi üzerine Şubemizin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonunda görevli iş güvenliği uzmanı inşaat mühendisleri aynı gün kaza mahalline giderek teknik incelemelerini yaptı ve hem okul hem de inşaat firmasının yetkilileri ile görüştü.

Kule vincin kurulduğu zeminin, Mavişehir`in genelinde de olduğu gibi taşıma gücü düşük zayıf zemin olması ve bu olumsuz duruma ilave olarak yoğun yağışın da etkisiyle zeminde toprak kayması (göçmesi) meydana gelmiş olması ihtimali tarafımızca göz ardı edilmemektedir. Bunun yanı sıra, kule vincin fırtınada devrilmemesi için açılması gereken rüzgâr frenlerinin açılmaması sonucu vincin serbest dönüşe bırakılmamış olması ihtimali de tarafımızca düşünülmektedir. 

Kazanın kök nedenine ulaşılabilmesi için aşağıdaki hususlar incelenmelidir:

• Vinç üreticisi firma yetkililerinin ve iş müfettişlerinin teknik tespitleri

• Güvenlik kameralarının görüntülerinin incelenerek herhangi bir ihmalin olup olmadığı

• Bina yapımı sırasında taşıyacağı en büyük yüke, kurulduğu alanın zemin cinsine, hava şartlarına ve diğer etkisi altında kalacağı olumsuz etkilere göre kurulması gereken kule vinçte teknik olarak uygunsuzluk olup olmadığı ve eksikliklerin bulunup bulunmadığının belirlenmesi

Kule vinç kurulacak şantiyelerde inşaat ruhsatı verilmesi sırasında inşaat şirketlerinin vincin altındaki zeminin etüdü, vinç temel projesi, kule vinci kurma ve sökme planları mutlaka istenmeli ve kontrol edilmelidir. Kule vincin kurulacağı zemin yapısının etüdü projelendirme firmasına bina ile birlikte yaptırılmalı, vinç altyapısının betonarme özelliği belirlenmelidir. Kule vinçlerin mesai bitimlerinde rüzgâr sebebi ile devrilmemeleri için operatör tarafından rüzgâr frenlerinin açılarak serbest dönüşe bırakıldıkları mutlaka işveren veya vekili tarafından da kontrol edilmelidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.