İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi Eylülde Düştü

İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi Eylülde Düştü

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneğinin (İMSAD) raporuna göre, ağustos ayındaki toparlanma sonrası eylülde bayram tatili nedeniyle gerileme yaşandı.

A+A-

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneğinin (İMSAD) raporuna göre, ağustos ayındaki toparlanma sonrası eylülde bayram tatili nedeniyle gerileme yaşandı. Eylülde, İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi bir önceki aya göre 2,1 puan düştü.

İMSAD,"İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksleri Eylül Ayı Sonuçları"nı yaptığı yazılı açıklama ile duyurdu. Buna göre, endekste, eylül ayında gerileme görülürken, ağustostaki toparlanma kısmen tersine döndü.

Eylülde 9 günlük bayram tatiliyle faaliyet gösterilen gün sayısının azalmasının yanı sıra kredi notunun düşürülmesi, Suriye ile Irak'taki jeopolitik gelişmeler güveni ve beklentileri olumsuz etkiledi. Bileşik Endeks eylül ayında bir önceki aya göre 2,1 puan düştü. Düşüşte daha çok faaliyetlerdeki gerileme etkili oldu. Güven ve beklentilerde gerilemeler ise daha sınırlı yaşanmasına rağmen Bileşik Endeksi oluşturan üç alt endekste de düşüş yaşandı.

Faaliyetler eylülde bir önceki aya göre önemli ölçüde geriledi. Eylülde tüm faaliyetlerde gerileme görüldü. Yurt içi satışlarda eylülde bir önceki aya göre hızlı bir düşüş gerçekleşirken, ihracat eylül ayında göreceli daha sınırlı bir gerileme kaydetti. Üretimde özellikle iç satışlardaki düşüşe bağlı kuvvetli bir gerileme oldu. Faaliyetlerdeki düşüş ile cirolarda da gerileme ortaya çıkarken, darbe girişimi sonrasında ağustosta yaşanan hızlı toparlanma eylülde tersine döndü ve faaliyetler zayıfladı.

Eylül ayında güven endeksi 1,3 puan düşerken, güven seviyesindeki gerileme geçen yıla göre 3 puan oldu.

Beklenti Endeksi sınırlı ölçüde geriledi. Özellikle iç pazar siparişleri zayıf kaldı. Faaliyetlerde görülen gerileme ve sınırlı güven kaybı ile birlikte beklentiler de olumsuz etkilendi. Beklenti endeksi eylül ayında bir önceki aya göre 1,1 puan düşerken geçen yılın aynı dönemine göre 0,7 puan yükseldi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.