İnciraltı Toprak Sahiplerine Önemli Uyarı: Kat Karşılığı Sözleşmeleri İmzalamayın

İnciraltı Toprak Sahiplerine Önemli Uyarı: Kat Karşılığı Sözleşmeleri İmzalamayın

İnciraltı imar planı çalışmalarının sona gelmesiyle arsa sahiplerine gelen kat karşılığı sözleşme teklifleri de arttı. Konuyla ilgili açıklama yapan İNGEDER başkanı Tayfun Karabulut, "İmar planları askıya çıkıp onaylanana kadar sözleşme imzalamayın" dedi.

A+A-

İnciraltı Gelişim Derneği başkanı Tayfun Karabulut konuyla ilgili olarak şu uyarılarda bulundu. 

Son günlerde bölgemizde konuşulan iki önemli konu hakkında bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur;

1-) Planlarımız henüz askıya çıkmadan (ne yapılacağı, ne şartlarla ile yapılacağı net bir şekilde belli olmadan), bazı kişi ve şirketlerin, İnciraltı ve Bahçelerarası toprak sahibi bazı komşularımıza gelerek “ Kat Karşılığı Sözleşme “ yapma talebinde bulunup ve eğer toprak sahibinin de acil para ihtiyacı varsa, önden nakit para verebilecekleri, sonrasında “yapı yapıldıktan sonra düşeriz” gibi teklifler olduğu bilgileri konuşulmaktadır.

- Planlarımız askıya çıkıp, onaylanmadan hiçbir toprak sahibi komşumuzun Kat Karşılığı sözleşme veya benzer sözleşmelere imza atmamalarını tavsiye ediyoruz, bugünden bu yanlış ve hatalı bir adım olacaktır.

- Kat Karşılığı sözleşme veya benzer sözleşmeleri; ilerleyen günlerde iptal etmek istediğinizde tek taraflı iptal edemezsiniz, ancak her iki tarafın onayı ile iptal edilebilir. Veya tek taraf mahkemeye başvurarak, uygun bulunursa mahkeme tarafından iptal edilir. Sözleşme yaptığınız firmayı, sonrasında vazgeçtim diyerek tek taraflı değiştiremezsiniz.

- Sözleşme imzaladığınız firmadan, ihtiyacınız için alınan ön ödeme benzeri ücret, ilerleyen günlerde sizi, zorlanacağınız bir duruma sokabilir. Veya firmanın her hangi bir sebeple sözleşmeye dayanan bir madde ile sizden ödemeyi geri istemesi, toprağınızı istemeyerek satmanıza sebep olabilir.

2-) İnciraltı ve Bahçelerarası planlarımız henüza askıya dahi çıkmadan, yine maksatlı olarak, moral bozmak ve topraklarımızı değersizleştirmek isteyen tarafların” Çıkacak Planların Mahkeme Tarafından iptal edebileceği” gibi söylentiler yaydıklarını duyuyoruz.

- Kadim şehrimiz İzmir’de ne yazık ki istemezukçu kesimlerin, yıllardır topraklarımız üzerinde oyun oynadığını artık hepimiz biliyoruz. Bu durum sadece biz İnciraltı ve Bahçelerarası toprak sahiplerine zarar vermemektedir, İzmir’e de zarar vermektedir. Artık bu kesimlerin İzmir’de itibarı kalmamıştır. Kendilerini İzmir’den ve İzmirli’den üste görenlere karşı artık; bizler de sessiz kalmayarak, hakkımızı aramaya sonuna kadar devam edeceğiz. Gerçekler yıllardır ortadadır.

- Yıllar öncesinde bölgemiz geçimini tarım ile sağlıyordu. Çok uzun yıllar önce sulardaki borlanma ve son yıllardaki şiddetli derecede tuzlanma sorunu ile tarım tamamen bitmiştir. Ancak İzmir’de meslek odalarının aylardır ellerinde 10 yıl önceki dava belgeleriyle, yeni planlara da itiraz etmek için dava açma hazırlıkları yaptıklarını görmekteyiz. Bu kimse için sürpriz olmayacaktır.

- İzmir’in ve Türkiye’nin en güzel ve en değerli toprakları olan, önü deniz ve orman olan İnciraltı, şehrin içinde, ama yıllardır gerçeklerden uzak tarım arazisi denilerek düğün salonu, mangalcı ve nargilecilere kurban edilmeyi hak etmiyor. İnciraltı ve Bahçelerarası’nı gecekondulaştırmayan ve kanun nizamdan hiç ayrılmayan yine has İzmirli olan buradaki toprak sahipleri olmuştur. Coğrafi konumu, yeraltı termal kaynağı, denizi ve ormanıyla İnciraltı ve Bahçelerarası toprakları paha biçilemeyecek değerdedir. Atalarımızdan kalan, nesillerdir sahip çıkıp, doğasını koruduğumuz topraklarımızın kıymetini, değerini hiç kimse bizden daha iyi bilemez.

Bu nedenle bize bırakılan emanetin, şehrimize, ülkemize değer katacak şekilde, kamu yararına en doğru planla kazandırılması en büyük dileğimizdir.

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız İnciraltı ve Bahçelerarası planlarını, ihale yöntemi ile her hangi bir planlama şirketine vermeden, bizzat Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nce hazırlamaktadır. Planlamanın ciddiyet, hassasiyet ve kamu faydası esas alınarak yapıldığına bizzat şahit oluyoruz. Planlama sürecini katılımcı olarak İzmir Büyükşehir Belediyemiz, Balçova Belediyemiz ve biz İnciraltı Gelişim Derneği olarak görüşler ve öneriler alınarak değerlendirerek, son şekli verilmektedir.

- 5 milyon m2 olan bugün kamuya faydasız planlama bekleyen İzmir’in kullanamadığı İnciraltı ve Bahçelerarası topraklarımızın planlanması ile 2 milyon m2 üzerinde (3 Kent Ormanı büyüklüğü) nitelikli yeşil alanı İzmir ve İzmirliye kazandırılacak. Yapılacak işletmeler (Hastane-Okul-Otel v.b.) ile 20 bin üzeri istihdam kazandıracak ve şehrimizi ekonomik anlamda da büyütecektir. Kamunun faydasına olan bölgenin, bugün sadece arsa simsarlarının faydasına kalmasına ne vicdanlar, ne akıl, ne de mahkemeler müsaade edecektir. Aralık 2020 tarihinde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı İnciraltı ve Bahçelerarası’nın planlanmasından Kamu Faydası kararı almıştır. Her iki bakanlığımıza da tekrar teşekkür ederiz.

- 2021 yılında çıkacak imar planlarımızın, 2013 yılında çıkan İmar Planlarımıza benzer bir şekilde, Mahkeme tarafından iptal edileceğini düşünmüyoruz.

- * İzmir’in gözbebeği ama bugün kamuya faydasız atıl durumdaki İnciraltı ve Bahçelerarası ‘nın mürvedini İnşallah çok yakında tüm İzmir ile hep birlikte göreceğiz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum