Gayrimenkul Danışmanlığı Tam Zamanlı Bir Kariyer Fırsatıdır

Gayrimenkul Danışmanlığı Tam Zamanlı Bir Kariyer Fırsatıdır

ERA Dia Gayrimenkul Brokeri Özgür Özağatan emlakçılık sektörüne 5 yıl öncesine kadar 'kolay gelir kapısı', 'Vasıfsız ek iş kapısı' gözüyle bakıldığına ancak bu bakış açısının yanlış bir algıdan ibaret olduğuna dikkat çekti. Sektör içerisinde yer almayanla

A+A-

Özatağan kişisel blogunda Gayrimenkul Sektörünün 'meslek olup olmadığı' tartışmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özağatan'ın yazısı şu şekilde:

Gayrimenkul Danışmanlığı veya yaygın bilinen adıyla ''EMLAKÇI'' sektöründe hizmet çıtası yükselmekte. Son 5 yıla kadar insanlar tarafından ek gelir kapısı gibi düşünülen bu hizmet artık kabuk değiştirmekte. Gayrimenkul Danışmanlığı TAM ZAMANLI bir kariyer fırsatıdır. Kimi yorumcular veya sektör dışı kişiler tarafından kolay para kazanma yolu olarak algılanmakta. Her zaman ki gibi bilgimiz olmadan fikir sahibi olarak yanlış yorumlara yol açılabilmekte. Bu algı sektör içinde olmayan veya hizmet alan veya almayan bir çok kişi tarafından dile getirilmekte. Bu yanılgı ve bir meslek olarak görülmeyen gayrimenkul danışmanlığı pozisyonu bu noktaya getiren aslında sektör içinde yer alanlar oldu.

Neden mi çuvaldızı kendimize batırdık? Çok net son 5 seneye kadar Emlakçı olmak için en iyi vasıf olarak emekli olmak veya başka bir kariyer fırsatı yakalayamamış olmak gibi bir geçmiş yeterli GİBİ görülmekteydi. Bir masa bir afiş ve sokak arası dükkan başlangıç oluyordu. Eğitim ve hizmet kalitesinde ise hele bir açalım yolda hepsini toparlarız şeklinde bir hareket planı oluşa bilmekteydi. Kısaca Emlak Ofisi kurulum hikayesi son 5 seneye kadar bu şekilde hayat buldu. Peki sektöre uzun yıllardır hizmet veren demeyeceğim sadece içinde olan katılımcılar bazı standartların oluşmasında ve sağlanmasın büyük çoğunlukla finansal kaygılar açısından geri kaldı. Gayrimenkul sektörü alıcı ve satıcı arasında kurulması gereken GÜVEN ilişkisinin sağlayıcısı olmak zorunda. Tüketim açısından bakıldığında Gayrimenkul ve tabi ki başta Konut seçeneği insanların ihtiyaç ve tüketim harcamalarında her zaman en üst noktada yer aldı ve alacak. Peki böyle sürekliliği olan ve vazgeçilemeyen bir ihtiyaç sağlanırken neden Kaliteli hizmet almak istenmez? veya Neden gayrimenkul danışmanlığı hizmeti verilirken Güven oluşturmak için gayret gösterilmez?

Tabi ki bunların hiç olmadığını söylemek haksızlık olur. Gayrimenkul sektöründe oluşan her türlü olumlu ve olumsuz algının temelinde bu sektörde danışman olarak hizmet sağlayıcı olan arkadaşların yarattıkları algı yer almakta. Bu algının sektör içinde olumlu yönde ilerlemesi için eğitim ve standardizasyon mutlak ve kaçınılmaz bir süreç. Bu sorumluluk bu sektörde emek, zaman ve para harcayan her çalışan için zorunluluk olduğu gibi profesyonel gayrimenkul ofislerinin bunu desteklemesi şart. Profesyonel gayrimenkul danışmanları bu değişimin merkezinde yer almalı. Sorgulamalı, hizmet standartlarını yükseltmeli, kendilerini devamlı güncelleyerek doğru duruşlarını sergilemeli böylece yaratacakları kendi prensipleri çalıştığımız sektöre yön verecektir.

Öncelikle bu meslek demek isterdim ama hala yasası çıkmadığı için meslek olmamış olması sıkıntı yaratmakta. Çok ilginçtir ama hem dünya ekonomisinde hem de Türkiye ekonomisinde lokomotif olan inşaat sektörü ve paralelinde alım ve satım sürecini yöneten pazar çalışanları hala kendi yasasına sahip olmadan hizmet vermekte. Bunun aşılması için yapılan çalışmalara belkide gayrimenkul danışmanlarının daha katılımcı olması istediklerini almak için faydalı olacaktır. Ya da diğer taraftan bu yasanın çıkmasını gerçekten sektör içinde kurumsal yada kurumsal olmadan hizmet veren ne kadar ofis istemekte? Gerçekçi olmak gerekirse belli bir marka ve kurumsal firma desteğini işlerini yapmak için çözüm ortağı alan ofislerin dışında kalan büyük çoğunluk durumdan rahatsız değil gibi bir tablo ortaya çıkmakta. Bu kişisel yorumum olsa da piyasa koşullarını yansıttığını söylemek zorundayım.

Bir mesleği icra ederken her zaman bir ilkesi olmalı. Buna vizyon ve misyonunu ekleyerek hedefleri olmalı. Tek Hedef para olmamalı. Gayrimenkul sektöründe aracılık hizmeti veren bütün çalışanlar birilerinin rüyalarını gerçek yapmaya çalışmakta. Tarafların mutlu olduğu bir ticaret yaratılmalı.
Gayrimenkul aracılık hizmetlerinde her zaman öncelik hizmet sağlamak olduğu sürece arkasından kazanç gelecektir. Bu kaçınılmaz olmakla beraber ilkeli bir duruş sağlamaktadır.

Çalıştığımız sektör içinde değişim İLK olarak bizlerden yani Gayrimenkul Danışmanları ve Broker' larından başlamalı. Biz hizmet anlayışımızı değiştirdiğimizde hizmeti talep edenler tarafından saygı görmeye başlayacağız. Bunun için aşağıdaki yapılması gerekenler belki başlangıç için bize yol haritası olabilir;

İşinize Sahip Çıkın.

Gayrimenkul sektörü ve bu sektörde danışmanlık bir hobi değildir. Sadece ek gelir isteyenlerin kazanç kapısı hiç değildir. Bunun için profesyonel olun. Vizyon ve misyon sahibi olun.
Müşterilerinize hizmet etmekten mutlu olun ve onlarında Mutlu olması için hayallerini gerçek yapın.
Yanlışları değil doğruları kendinize prensip edinin ve çalışma arkadaşlarınızın edinmesinde onları destekleyin örnek olun. Bırakın sizi izlesinler doğruları yaptıkça sizi takip etsinler. ÖNCÜ olun.
Alıcı ve Satıcının haklarını koruyun taraf olmayın. Ortak kazanım için çift taraflı çıkarları koruyun.
Profesyonel ve bilgi birikimi yeterli olmayan hizmet kalitesi düşük olan gayrimenkul danışmanları ile çalışmayın. Çıtayı yükseltin standartların belirlenmesinde lider olun.
Kendinizi güncelleyin. Teknoloji ve eğitiminize yatırım yapın. Müşteri memnuniyetinde fark yaratın.
Fark yaratmak amaçlarınız için de olsun. Fark yaratamadığınız zaman profesyonel, güvenilir, sürekli hizmet sağlamak noktasında kaybetmeye başlarsınız. İşinize Sahip çıkın ki Müşterileriniz size sahip çıkabilsin.
İstemek hiç bir zaman tek başına yeterli olmaz Harekete Geçin

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.