Ev Alırken Kazanmanın 10 Yolu

Ev Alırken Kazanmanın 10 Yolu

Uzmanlar, ev almak isteyenlere dikkat etmesi gerektiği konusunda uyardı. Tapu kaydına, imar durumuna, imzaladığınız evraklara dikkat etmezseniz mağdur olabilirsiniz...

A+A-

Ev almak isteyenlere uzmanlardan uyarı geldi. Tapu kaydına, imar durumuna, imzaladığınız evraklara dikkat etmezseniz, hak kaybı sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. İşte ev alırken kazanmanın 10 yolu...

1- İPOTEKLİ-HACİZLİ EV ALMAYIN

Tapu kaydını detaylı bir şekilde incelemeniz gerekiyor. Eğer haciz ve ipotekli  bir taşınmazı satın alırsanız, tapu devri sonrasında bunlardan sorumlu tutuluyorsunuz. 

2- İMARA BAKIN

Belediyeye gidip imar dosyasına bakmanız gerekiyor. Evi kredili alıyorsanız bankaların hazırladığı raporu da inceleyebilirsiniz. Çünkü bu raporlarda belediyedeki imar dosyaları inceleniyor. Bu durumda kaçakları, yapı kayıt belgesi var mı öğrenirsiniz. Yine gelecekte belediyenin bu arsa ile ilgili düşüncesinin ne olduğunu öğrenmek büyük önem taşıyor. Belediye mevcut parseli imar planı değişikliği ile farklı bir şekilde konumlandırmış, kat yüksekliğini azaltmış olabilir. Bu durumda yıkılmakta olan bir binadan daire satın almış bile olabilirsiniz.

3- SÖZLEŞME NOTERDE OLSUN

İnşaat halinde olan bir taşınmazı satın almak isterseniz ve müteahhitin elinde tapu mevcut değilse mutlaka Noterden Satış Vaadi Sözleşmesi düzenlenmek zorunda kalıyor. Müteahhit tapu devrini yapıyor ise kat irtifakı tapusunu devretmek şartı ile yazılı sözleşme de yapabilir. Her iki halde konut 36 ay içinde tüketiciye devredilmek zorunda.

4- TEK TARAFLI ŞART YAZILAMAZ 

Müteahhit ile yapılacak olan konut satış sözleşmelerinde karşı taraf size tek taraflı olarak cezai şart yazamaz. Buna dikkat  etmeniz gerekiyor. 

5- TEMİNATI KONTROL EDİN

İnşaattan bir daire alıyorsanız, müteahhit maliyetin yüzde 10'u kadar teminat sunmak zorunda. Bu teminatı belediyeden kontrol edin. Dönüşüm dışındaki projelerde de Tüketici Kanunu'na göre müteahhit teminat modellerinden birini sunmak zorunda. (Tamamlama sigortası, hak ediş modeli ya da teminat mektubu)

6- ÖNCE İNCELEYİN

Taşınmazı hiç görmeden 'eksiksiz bir şekilde ve süresinde teslim aldım' diye bir belge imzalarsanız, haklarınızı kaybedersiniz. Taşınmazı mutlaka incelemeniz ve eksikler var ise teslim almamanız gerekiyor. Bu durumda müteahhite noterden ihtarname gönderip eksik ve ayıpları gidermesi, yoksa bunları kendinizin yapacağını ve bu bedeli isteyeceğini belirtmelisiniz. 

7- İSKAN ALMAK ZORUNDA

Binayı fiilen teslim aldınız ancak müteahhit iskan belgesini almıyor ise müteahhittin sorumluluğu hiçbir zaman sona ermeyecek. Müteahhit iskan almak zorunda.

8- GERÇEK BEDELİ GÖSTERİN

Gayrimenkulü satan kişi veya emlakçı değerini düşük göstermek isteyebiliyor. Ancak bunun iki tehlikesi var. İlki, Maliye bu şekilde yapılan satışların peşine düşüyor ve hem aradaki fark kadar harcı alıyor hem de ceza kesiyor. İkincisi, satıcının üçüncü kişilere veya bankalara borcu var ise ve siz tapuyu çok düşük bedelle satın alırsanız bu satış iptal olabiliyor.

9- İADE HAKKI VAR

Aldığınız daireyi hiçbir gerekçe göstermeden 14 gün içinde iade edebilirsiniz, bu durumda alınan tüm bedeller tüketiciye iade edilir.

10- AİDAT KABUS OLMASIN

Kira rakamlarını bulan aidatlar sitede yaşayanların en önemli sorunlarından biri haline geldi. Bu nedenle ev alırken yönetim planını mutlaka inceleyin. Örneğin; 1+1 ve 4+1 dairelerin aynı şekilde aidat ödenmesine yönelik bir yönetim planı var ise 1+1 eve yüksek ödeme yaparsınız.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.