En Düşük Konut Kredisi Faiz Oranı Ne Kadar Oldu?

En Düşük Konut Kredisi Faiz Oranı Ne Kadar Oldu?

Bankaların konut kredisi faiz oranları düşmeye devam ediyor. Özel bankalar konut kredisi faiz indirim atağına başladı. En uygun konut kredisi faiz oranı ne kadar oldu?

A+A-

Merkez Bankası’nın son üç para politikası kurulu toplantısında toplamda 1000 baz puan faiz indirmesi, kurun yeniden dengelenmesi ve enflasyonun aylar sonra tek haneye düşmesinden sonra Ekim ayında da gerilemeye devam etmesi ile piyasalarda olumlu hava izleniyor. 

Türkiye’nin Suriye'nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekatı sonrasında gerçekleşen risklerle ile kısmen dalgalanan iç piyasa dengelemenin yeniden hakim olması ile rahatladı. Dolar kuru 5.70-5.75 seviyesinde seyrediyor. Borsa yeniden 1000 puanın üzerinde seviyelerde yer alıyor. 

Gelişmeler sonrasında bankaların kredi faiz oranlarındaki indirimlerde yeniden hızlandı. Kamu bankalarının kampanyaları ile taşıtta %0.49’a, konutta ise %0.99’a kadar düşen kredi faiz oranları her iki sektörde de talebi arttırdı. Konut kredisi faiz indirimi sonrasında Eylül ayında kredili konut satışları %410 arttı. Aynı dönemde taşıt kredisi faiz indirimleri sonrasında ise otomotiv satışları %127 arttı. 

Kamu bankalarının kredi faiz indirimleri son aylarda dursada özel bankalar faiz indirimlerine devam ediyor. Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank ağustos başında konut kredisi faizlerini %0.99’a çekmesinden sonra yaklaşık 3 aylık süreçte bir daha faiz indirimi yapmazken indirimlere devam eden özel bankalar hemen hemen kamu bankalarının faiz seviyelerine yaklaştı. 

Özel bankaların Kasım ayı sonrasında başlattığı konut kredisi faiz indirim atağı sonrasında birçok bankanın konut kredisi faizleri %1.10 bandının altına indi. İlerleyen günlerde özel bankalarında konut kredisinde psikolojik seviye olan %1’in altına inmesi bekleniyor. 

Güncel olarak bankaların tabela konut kredisi faiz oranı ortalamaları %1.43 seviyesine indi. En uygun konut kredisi faiz oranı halen kamu bankalarındaki %0.99 seviyesinde yer alıyor. Özel bankalarda ise en düşük konut kredisi faiz oranı dün itibariyle %1.04’e düştü. 

Ekim ayı enflasyon oranlarının %2 artmasına rağmen bir önceki yılın aynı ayına oranla %8.5’e düşmesi ile enflasyon endeksli konut kredisi faiz oranları da geriledi. Söz konusu kredi kapsamında faiz oranları bankalar arasında görülen en düşük seviyeye inerek Kasım ayında %0.90 olarak kullandırılmaya başladı. 

Konut Kredisi Hesaplama 

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre en uygun konut kredisi faiz oranı olan %0.90 üzerinden 100.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 5 yıl vade için aylık taksitleri 2.164 TL, 10 yıl vade içinse 1.366 TL oluyor. Kredinin geri ödemesi de 5 yıl vadede 130.000 TL, 10 yıl vadede ise 164.000 TL’ ye karşılık geliyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.