Emlakçılar Çağ Atlıyor

Emlakçılar Çağ Atlıyor

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği (İESOB) ile İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO)  emlak sektörüne yönelik Mesleki Yeterlilik Belgesi çalışmalarını gerçekleştiriyor. 

A+A-

Emlakçılara yönelik Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme süreçleriyle ilgili İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Konferans Salonu’nda İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ve İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu’nın katılımlarıyla bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

 Toplantıda konuşan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu,  “Avrupa Birliği uyum süreci ile, pek çok alanda olduğu gibi çalışma hayatına da bazı yenilikler ve değişiklikler getirilmiştir. Bu yenilikler kapsamı içinde, Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) zorunluluğu da bulunmaktadır. Mesleki Yeterlilik Belgeleri,  Meslek Yeterlilik Kurulu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca, yetki kapsamlarında yer alan ulusal yeterliliklerde tanımlanmış esaslara göre yürütülen ölçme değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan bireyler için düzenlenen ve bireyin söz konusu ulusal yeterlilikte belirtilen öğrenme kazanımlarına (bilgi, beceri ve yetkinlik) sahip olduğunu gösteren belgelerdir. 'Çok Tehlikeli' ve 'Tehlikeli' meslek kollarında çalışacak kişilerin Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olması gerekmektedir” dedi.

“Tüketicilerin mağduriyetinin önüne geçilir”

Esnaf teşkilatının 800 yıldır ahilik geleneği ile kişilerin mesleklerini belgelendirdiğini ifade eden Başkan Mutlu, “Mesleklerin belgeli kişiler tarafından yapılması, o işin ehli tarafından yapılmasını sağlamakta, bu şekilde tüketicilerin olası mağduriyetlerinin de önüne geçilmektedir. Eski dönemlerde mesleğini doğru icra edenlere şet kuşatma töreni ile ustaları şed adı verilen kuşakları bağlar ve kalfasının artık ehil olduğunu ilan ederlerdi.  Mesleğini layığıyla yapamayanlar ise teşhir edilir, tüketiciler uyarılırdı. Mesela hatalı ayakkabı satan esnafın sattığı kötü ayakkabı herkes görsün diye işyerinin damına atılırdı. Eskiden beri süre gelen bu uygulama, Mesleki Yetkilendirme ile sadece isim değiştirmiştir. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin iktisadi işletmesi olan “İESOB USTA Mesleki Yeterlilik Sınav Merkezi İktisadi İşletmesi” 2016 tarihinden bu yana sınav ve belgelendirme faaliyetlerini yürütmektedir” diye konuştu.

Tarafsız ve güvenilir belgelendirme

Mutlu, “İESOB USTA Mesleki Yeterlilik Sınav Merkezi İktisadi İşletmesi; mesleğini belgelendirmek isteyen -üyemiz olsun olmasın- herkes için eşit, adil, tarafsız ve güvenilir bir şekilde belgelendirme anlayışı ilkesi ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Önce Otomotiv Tamir ve Bakım alanında 9 meslek için başlayan sınav sürecine Emlak sektörü ve Motorlu Kara Taşıtları da ilave edilmiştir. Böylece 13 dalda sınav yapılır hale gelmiştir. İlerleyen zamanlarda ihtiyaca uygun olarak kapsamımıza yeni meslekler de ilave ederek sınav ve belgelendirme faaliyetlerimizi genişletmeyi planlıyoruz.  Sınav sürecinin yapıldığı Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Kaportacısı, Otomotiv Gövde ve Boya Onarımcısı, Otomotiv Gövde Onarımcısı,  Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Elektrikçisi, Otomotiv Boya Onarımcısı Seviye, Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı, Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu, Emlak Danışmanı, Sorumlu Emlak Danışmanı olmak üzere 13 meslek dalı bulunmaktadır” açıklamalarında bulundu.

“Her esnafın yetki belgesi olmalı”

Belgelendirme alanlarını daha da arttırmayı amaçladıklarını ifade eden Mutlu, “ Bu belgelendirmenin kentimize katkı koymasını ve belgesi olmayanlarında bu meslekleri yapmamalarını temenni ediyorum. İyi usta ve sanatkarların bu işleri yaparak topluma katkı sunmasını amaç ediniyoruz. Esnaf olarak her ne iş yapıyorsa yetki belgesi olması lazım.  Nasıl ki doktor olmayan kişiye muayene olmuyorsak, eczacı olmayandan ilaç almıyorsak emlakçı olmayandan da ev almamalı insanlar. Marangozun belgesi yoksa bu kişiye insanlar kapı pencere yaptırmasın. Eğer belgesi olanlarla çalışırsak üretici ve tüketici arasında çok daha iyi bir alışveriş olacaktır” ifadelerinde bulundu.

“Emlakçılığın şeklini değiştirdik”

 

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, yıllarca çıkması için uğraştıkları Taşınmaz Ticaret Yönetmeliği’nin 5 Haziran’da çıktığını ifade ederek, “Bu yönetmeliğin içerisinde yer aldığı gibi emlakçıların Ticaret Bakanlığı’ndan yetki belgesi alması gerekiyor. Bununda yapılması için taşınmaz ticaretteki sistemde artık emlakçılığın şeklini değiştirdik. 5 Haziran’da çıkan yönetmelik ile; 30 metrenin altında emlak ofisi açamıyorsunuz, en az lise mezunu olmanız lazım ve mesleki yeterlilik kurulundan yeterlilik belgesi alma şartı gerekiyor. Bu belgeyi alma şartı sadece üyelerimize değil, Türkiye’de olan her türlü vatandaşın, bu mesleği yapmak isteyen herkesin mesleki yeterlilik belgesini alması gerekiyor. Bu belgeyi almak için kişiler odamıza başvuracak, sınavlara girerek başarılı olacak ve bu belgeyi alacak” dedi.

Yeni çıkan bu yasa ile ilgili yanlış bilgiler dolaştığını söyleyen ve bu konuya açıklık getiren Güleroğlu, “Mesleki Yeterlilik Kurulu’ndan yani bizden alınan bu belgenin taşınmaz ticaretindeki yetki belgesiyle eş değerliliği yoktur. Dükkan açtığınız takdirde yeterlilik belgesi, odanın kayıtlı faaliyet belgesi ve lise diplomasını Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi’ne girersiniz. Sistemde de Ticaret Bakanlığı size iki tane müfettiş gönderir,  sizin mezuniyetiniz, belgeleriniz kontrol edilir ve sonrasında uygunluk raporu verilirse çalışmaya başlarsınız. Dükkan açmak ve çalışmak için sadece yeterlilik belgesi yeterli değil” diye konuştu.

“2020’de herkes emlakçı olamayacak”

Yeni çıkan yasayla birlikte herkesin bu emlakçılık yapamayacağını söyleyen Güleroğlu, “eğer bir emlakçının daha önceden alınan eğitim belgeleri ve 5 Haziran’dan önce oda kaydı, iş yeri kaydı varsa bu kişiler yeni yasada yer alan şartlar muafiyet kazanıyor.  Artık bu mesleği herkes yapamayacak.  2 Aralık’a kadar her emlakçının haklarını kaybetmemesi için yetkili belgelendirme sistemine girerek bu belgesi alması lazım. Bu süreci kaçırırsa haklarını kaybediyorlar. Sadece İzmir’de değil Türkiye’nin tüm illerindeki vatandaşlarımız bu belgeyi alabiliyor.  Aralık’tan sonrada bakanlığın denetimleri başlayacak ve sapla saman ayrılacak 2020’ de herkesin bu işi yapamayacağını göreceksiniz” ifadelerini kullandı.  

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.