Dövizdeki Yükseliş Konut Kredisi Faizlerini Nasıl Etkiledi?

Dövizdeki Yükseliş Konut Kredisi Faizlerini Nasıl Etkiledi?

Dövizdeki yükseliş devam ediyor. Peki döviz artışı konut kredisi faiz oranlarını nasıl etkiledi?

A+A-

Bankaların konut kredisi faiz oranları 2018’in üçüncü çeyreğinden itibaren düşüş eğilimindeyken, Mart sonunda yaşanan kur artışı sonrasında bir bir artış göstermeye başladı. Birçok özel banka bir aydan kısa süre içinde birden fazla kez konut kredisi artışı uyguladı.

Kurda yaşanan hareketlilik son bulmuyor. 22 Mart’ta yurt içi yerleşiklerin döviz talebinin rekor seviyeye yükselmesi ve TCMB rezervlerinin azalması ile 5,84 seviyesine yükselen kur, merkezin swap limitlerini artırması ile 5,30’a geriledi, ancak düşüş kısa süreli oldu. Son haftalarda 5,60 üzerinde fiyatlanan kur, bugün 5,75 üzerine yükselerek 22 Mart sonrası en yüksek seviyeyi gördü.

Kurda yaşanan artış ve %24 seviyesindeki haftalık repo faizleri karşısında likiditeye ulaşmakta zorlanan bankalar kredi faiz oranlarında artış uyguluyor. Uzmanların tahminlerine göre kurda yaşanan artışın devam etmesi durumunda konut kredisi faiz oranlarının yükselmeye devam etmesinin kaçınılmaz olacağı şeklinde.

En Düşük Konut Kredisi Faiz Oranı Ne Kadar?

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre en düşük konut kredisi faiz oranı kamu bankalarında. Ziraat Bankası tabela konut kredisi faiz oranı dahilinde %1.28 konut kredisi faiz oranı sunuyor. HalkBank ve VakıfBank ise aynı oranı kampanyalı konut kredisi faiz oranı olarak uyguluyor. Konut kredilerinde görülen en düşük tabela faiz oranı güncel olarak %1.28 seviyesinde.

Ayrıca Ziraat Bankası, HalkBank, VakıfBank, İş Bankası, Kuveyt Türk, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları gayrimenkul firmaları anlaşmalı konutlarda firma katkı paylı %0.98 faiz oranı ile konut kredisi kullandırıyor.

Buna ek olarak VakıfBank ve HalkBank ise banka gayrimenkulü yurt genelinde binlerce konutu ihale yöntemi ile satışa sunarak %0.98 konut kredisi faiz oranı ile kredilendiriyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.