Dönüşüme Ruhsat Engeli!

Dönüşüme Ruhsat Engeli!

30 Ekim İzmir depreminin ardından 2 yıl geçmesine rağmen sınırlı sayıda bina kentsel dönüşüm kapsamında yenilenebildi. Daha önce maliyet artışları nedeniyle ilerleyemeyen kentsel dönüşüm şimdi de belediyelere takılıyor.

A+A-

İzmir'in Bayraklı ve Karşıyaka ilçesi başta olmak üzere birçok ilçede yüzlerce bina yıkılırken, yüzlerce bina da yıkılmayı bekliyor. 

Son 2 yılda inşaat maliyetlerindeki aşırı fiyat artışları şehrin dönüşümünü engelledi. İnşaat maliyetlerindeki fiyat artışları yavaşladı. Kentsel dönüşüm bu kez de belediyedeki memurlara takılıyor. İnşaat ruhsatı işlemlerini çok ağır yürüten belediyelerin imar birimleri yüzünden ruhsat süreleri bazen  inşaat süresini geçiyor.

SÖZDE HIZLI, İŞEYİŞTE YAVAŞ

Belediye başkanları her fırsatta imarda işlemlerin hızlandığını, çok kısa sürede ruhsat verildiğini ifade etse de belediyenin ilgili birimlerinde bu hızı görmek mümkün değil. Belediyedeki memurlar işlemleri çok yavaş yürüttüğü için ruhsat süreleri 5-6 ayı alabiliyor. Hatta 13 ayda ruhsat alan bile var. Evraklarını eksiksiz olarak veren birçok müteahhit belediye kapısından içeri girdikten sonra bürokrasi engeline takılıyor.

ŞEHİR DÖNÜŞMÜYOR, BİNALAR DÖNÜŞÜYOR

İzmir'de ada bazında kentsel dönüşüm çalışması yok denilecek kadar az. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Uzundere, Örnekköy ve Ege Mahallesi'nde ada bazında kentsel dönüşüm örneği bulunurken özel sektör oyuncularından sadece Türkmall ve Tuval Yapı ada bazlı kentsel dönüşüm yürütüyor. Hem mülk sahipleriyle uzlaşmak hem de bürokrasi işlemleri çok zor olduğu için özel sektör yatırımcıları ada bazlı kentsel dönüşüm projelerine cesaret edemiyor. 

KALİTELİ FİRMALAR DÖNÜŞÜMDEN ÇEKİLDİ

İzmir Karşıyaka'da yüzlerce konutun dönüşümü sağlayan firmalar kentsel dönüşüm projelerinden çekildi. Markalı konut üreticileri de kentsel dönüşüm projelerinde yer almak istemiyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum