Depremden Korunmak İçin Konut Alırken Yapı Malzemeleri Kalitesine Dikkat Edin

Depremden Korunmak İçin Konut Alırken Yapı Malzemeleri Kalitesine Dikkat Edin

TÇMB, deprem kuşağında yer alan Türkiye’de hem inşaatı yapanlar hem de konut alanlar için ‘kalite ve güvenlik’ unsurunun öncelikli olması konusunda uyarıda bulundu. özellikle okul, hastane ve öğrenci yurtlarının brüt beton tekniğiyle yapılmalarını önerdi.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre Türkiye’nin %66’sı deprem bölgesinde yer alıyor. Uzmanlar, Türkiye’nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olmasından dolayı her zaman olası depremlere hazırlıklı olmak gerektiğini belirtiyor. Bu da akıllara ilk olarak “yapılarımız ne kadar güvenli?” sorusunu getiriyor.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB), deprem kuşağında yer alan Türkiye’de hem inşaatı yapanlar hem de alanlar için ‘kalite ve güvenlik’ unsurunun öncelikli olması noktasında uyardı. TÇMB, olası bir şiddetli depremde aynı kayıpları yaşamamak için güvenli yapıların önemini hatırlatarak depreme dayanıklı brüt yapıların depreme karşı dayanıklılık sağlayacağını hatırlattı.

TÇMB’den yapılan açıklamaya göre deprem bölgesinde yapı inşa ederken maliyeti ne olursa olsun güvenli tasarım ve yapım teknikleri uygulanması önem arz ediyor.Bu malzemelerden biri olan beton kalitesine de dikkat edilmesi gerekiyor. TÇMB yetkilileri özellikle okul, hastane ve öğrenci yurtlarında brüt beton tekniğiyle yapılmış binaların artırılmasını önererek, bu sayede depreme karşı geleceğimizi güvence altına alabileceğimizi vurguladı.

TÇMB, müteahhitleri standartlara uygun, kaliteli yapı malzemeleri kullanmaları noktasında uyarırken; tüketicilere de konut alırken yapı malzemeleri kalitesi hakkında mutlaka bilgi edinmelerini önerdi.

TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Brüt beton tekniğinde betonarme elemanların üzerine herhangi bir sıva ve boya işlemi uygulanmadığı başka bir deyişle makyaj olmadığı için yapısal elemanların kusursuz bir şekilde imal edilmesi gerekiyor. Daha güvenli yapılar inşa etmemiz için yüksek bir ek maliyete katlanmaya gerek olduğu düşünülüyor. Öte yandan çimentonun inşaat maliyetindeki payı yüzde 3-3,5 arasındadır. Maliyet etkisi bu kadar küçük olan çimento, güvenli bina oluşturulmasında yüzde yüz öneme sahiptir.

Bu yapılar, depremlerde sığınak olarak kullanılabiliyor. Unutmamak gerekir ki, yapının temeli, tasarımı ve kullanılan malzemelerin sağlamlığı gibi etkenler de depremin gücüne karşı dayanıklılık açısından önem taşır. İnşaatlarda beton kalitesine çok önem gösterilmelidir” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.