Demir Fiyatları Yüzde 250 Arttı

Demir Fiyatları Yüzde 250 Arttı

İnşaat malzemelerindeki yüksek zamlar özellikle kamu müteahhitlerini zora soktu. Demir fiyatları 2016 yılından bu yana yüzde 250 arttı. Tasfiye kararnamesinin birkaç güne çıkması beklenirken müteahhitler fiyat farkı kararnamesi de istiyor.

A+A-

Dövizle alınan malzemelerdeki fiyat artışı nedeniyle zor durumda kalan yüklenicilerin, projeleri tazminatsız olarak tasfiye edebilmesi amacıyla hazırlanan tasfiye kararnamesi, çok yakında yürürlüğe girecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, bu amaçla hazırlanan tasfiye kararnamesinin önümüzdeki günlerde yürürlüğe gireceğini  müjdeledi. 

Tasfiye imkanı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir tarafından gündeme getirilen ve zor durumdaki yüklenicilerin, projeleri tazminatsız olarak tasfiye etmesi yönündeki talebe ekonomi yönetiminden olumlu cevap gelmesi sektörü rahatlattı. Nurettin Özdebir, kur ataklarının ardından iş dünyasının maliyetlerinin ciddi oranda arttığını belirterek, bu nedenle sözleşmelerin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Özdebir, "Bunun için alternatif çözümler var. Bunlardan bir tanesi fiyat artışlarıyla telafi edilemeyecek işler için tasfiye imkanı tanınması, devam eden işlerde ise fiyat farkı kararnamesi çıkarılması ve bu kararnamenin yapım işleri dışındaki işleri de kapsaması" dedi.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, kamu müteahhitlerinin ayakta kalabilmesi için bu kararnamenin büyük önem taşıdığını söyledi. 2-3 ay önce aldığı işlere, oluşan fiyat farkından dolayı başlayamayan ve bu yüzden teminatı yanan firmalar da olduğunu belirten Tellioğlu, "ğer ihaleye fesat karıştırmak gibi suçlar söz konusu değilse, bu şekilde teminatı yanan müteahhitlerin de mağduriyeti giderilmeli" dedi.

İşlerin önü açılır

Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu da, tasfiye kararnamesi sayesinde duran işlerin tekrar önünün açılacağını belirtti. Geçtiğimiz günlerde öncelikli işlerin açıklandığını hatırlatan Arıoğlu, "İlk etapta öncelikli işlerin tamamlanması çok doğru bir karar" dedi. 

Demir fiyatı yüzde 250 arttı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ise şu şekilde konuştu; "2016’dan bu yana sadece demir fiyatlarındaki artışın yüzde 250’ye ulaştığı belirtiliyor. Beklentimiz, ya fiyat farkı kararnamesiyle artan fiyatların karşılanabilir hale getirilmesi ya da tasfiye kararnamesiyle teminatlar yanmadan mevcut işlerin tasfiye edilebilmesidir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.