Çimento Sektörü 520 Bin Konut Günlük Elektriğini Atık Isıdan Elde Ediyor.

Çimento Sektörü 520 Bin Konut Günlük Elektriğini Atık Isıdan Elde Ediyor.

Türkiye Çimento Mühtasilcileri Birliği'ne bağlı 14 fabrika 520 bin konutun günlük ihtiyacına karşılık gelen elektriği atık ısıdan elde ediyor.

A+A-

Çimento teknolojisindeki son gelişmelerin paylaşıldığı, sektörün dünya çapındaki en önemli buluşmalarından biri niteliğinde olan TÇMB Uluslararası Teknik Seminer ve Sergisi’nin 15.’si, 9 Ekim Çarşamba günü yaklaşık 200 yerli ve yabancı firmanın katılımıyla başladı. TÇMB’nin 1987 yılından beri iki senede bir düzenlediği ve sektöre büyük katkı sağlayan TÇMB Uluslararası Teknik Seminer ve Sergisi, bu yıl “Döngüsel Yeşil Ekonomi ve Dijital Dönüşüme Doğru” ana temasıyla 15. kez düzenleniyor. Kentsel katı atıklardan enerji geri kazanımı, Endüstri 4.0, İnovatif üretim teknolojileri, Endüstriyel Simbiyoz ve Sıfır Atık alt başlıklarından oluşan teknik seminer, son yıllarda özellikle Avrupa Birliği’nin çok önem verdiği döngüsel ekonomi konusunda sektörün önde gelenlerini buluşturuyor. TÇMB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Suat Çalbıyık’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik, 11 Ekim tarihine kadar geniş bir program ile devam edecek.

suat-calbiyik.jpg

Çimento sektörünün ekonomik büyümeye katkı sunarken; çevresel sorumluluklarının bilincinde olarak sürdürülebilir büyümeye de katkı sunmaya devam ettiğini belirten TÇMB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Suat Çalbıyık“İklim değişikliği ile mücadele programı çerçevesinde, ülke taahhütlerimize de olumlu katkı sağlayan bu yolda bugün, hiçbir teşvik almadan 14 üye fabrikamızda kurulan 23 atık ısıdan enerji üretim hattı ile toplamda 130 megawatt kurulu kapasiteye ulaştık. Bu sayede fabrikalarımızda; yaklaşık 520 bin konutun günlük tüketimine denk gelen elektrik ihtiyacımızı, sadece prosesimizden çıkan atık ısı ile karşılamaktayız. Atık ısıdan elde ettiğimiz bu enerji sayesinde, karbondioksit emisyonumuzu yılda yaklaşık 297 bin ton azalttığımızı ve bu sayede 150 bin adet yetişkin ağacın 1 yılda tüketeceği karbondioksit miktarına eşdeğer salınımı engellediğimizi paylaşmaktan da ayrıca mutluluk duyuyorum” dedi ve ekledi:

“Sektörümüz; 2018 yılında 55’i entegre, 19’u öğütme olmak üzere toplam 74 tesis ile yıllık yaklaşık 71 milyon ton klinker ve yaklaşık 75 milyon ton çimento üreterek ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürmüştür. 19 bin kişiye sağladığı istihdam ve yüksek ihracat hacmi ile Türk Çimento Sektörü, gayri safi milli hasılada önemli bir paya sahiptir. Bugün gelinen noktada Türk Çimento sektörü Avrupa’da 1. dünyada ise en büyük 4. üretici konumundadır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.