Çeşme’de Talep Patlaması: Fiyatlar Yaz Sonunda Artacak

Çeşme’de Talep Patlaması: Fiyatlar Yaz Sonunda Artacak

ÇAMİAD başkanı Koray Eroğlu Koronavirüs sonrası Çeşme gayrimenkul piyasası hakkında bilgi verdi. Çeşme’ye olan talebin çok yükseldiğini belirten Eroğlu 1-2 yıl önceki seviyede olan ev fiyatlarının yaz sonu itibariyle artacağını belirtti.  

A+A-

Koronavirüs, vatandaşın konut tercihlerini de değiştirdi. Şehir merkezinde yaşayanlar daha sakin olan bölgelerde müstakil evlerde taşınmaya başladı. İzmir’de müstakil yaşam için en çok tercih edilen ilçe ise Çeşme oldu.

Çeşme-Alaçatı Müteahhit ve İş Adamları Derneği (ÇAMİAD) başkanı Koray Eroğlu Çeşme gayrimenkul piyasasındaki son durumu anlattı.

ÇEŞME EN FAZLA TERCİH EDİLEN YERLERİN BAŞINDA GELİYOR

Koronavirüs sonrası Çeşme’de müstakil evlere ve villalara olan talepte çok belirgin bir artış olduğunu ifade eden Eroğlu, “Koronavirüsten dolayı evlerinde hapsolanların geleceğe yönelik konut ve yazlık fikirlerinde değişik perspektifler oluştu. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerimiz başta olmak üzere tüm şehirlerde apartman tipi konutlarda oturan vatandaşlar trafik sorunu yaşamayacakları, temiz hava soluyabilecekleri ve her türlü imkanlara sahip olan bölgelerde bahçeli villa arayışına girdi. Tercih edilen bölgelerin en başında Çeşme geliyor” dedi.

koray-eroglu.jpg

BÜTÇESİ YETERLİ OLANLAR SATIN ALIYOR, OLMAYANLAR KİRALIYOR

Çeşme’nin son dönemlerde Alaçatı’nın farklı konsepti ve sunduğu imkanlarla herkesin ilgi odağı olmayı başardığını belirten Eroğlu sözlerini şu şekilde devam ettirdi, “Çeşme’ye olan talep daha çok artmış durumda. Çeşme’de yazlık ev almak isteyen ancak çeşitli nedenlerle bunu erteleyenler yazlık ev alımlarını hızlandırmış durumda. Bütçeleri ev almaya müsait olmayıp, Çeşme ve Alaçatı’daki hayatı önceleri otellerde konaklayarak tanıyan bir kitle de kiralık ev talebine yöneldi. Kiralık ev talebi satılık evlere göre daha yüksek görünümde ancak bu evleri kiralayanların çok büyük bir kısmı bütçeleri elverdiği zaman buradan ev almak isteyen bir kitleyi oluşturuyor.”

YAZ SONU FİYATLAR ARTACAK

Çeşmede talebin artması ile birlikte müstakil ev kiralarında bir artış gözlemlendiğini ifade eden Koray Eroğlu Çeşme’de fiyat avantajının yaz sonuna kadar devam edeceğini belirtti. Eroğlu şu ifadelere yer verdi, “Satılık evlerde son ekonomik krizden beri bir artış söz konusu olmadı. Son dönemde artan taleple birlikte bir artış eğilimi olmasına rağmen inşaat maliyetlerindeki artışları da göz önüne aldığımızda fiyatlar hala 1-2 yıl önceki seviyelerde. Ancak bu yaz sonu itibariyle stokların erimesi ve yeni inşaatların başlaması ile fiyatlarda ciddi bir artış yaşanacaktır.”

ÇEŞME ANALİZİ: HANGİ BÖLGEYİ KİMLER TERCİH EDİYOR

Çeşme’nin bölge bölge analiz eden Koray Eroğlu en çok tercih edilen bölgeleri sıraladı;

Mamurbaba, en üst düzey segmentte tek müstakil malikane tarzı villalar ile göze çarpmaktadır.

Ilıca yılların kalitesi çok yüksek oturmuş bir bölgesi olup talebi yüksektir. Alaçatı, tabii ki son 15 yılda farklı mimari ve sosyal yaşantısı ile farklı bir kültür oluşturmuştur.

Alaçatı bölgesi ve evleri daimi olarak talep edilmekte olup son yıllarda arsa sıkıntısı, imarın çok kısıtlı olması, arsa fiyatlarının aşırı yükselmesi ile lüks maliyetli evlerin yapıldığı ve villa satış fiyatlarının çok yüksek olduğu bir bölge olmuştur. Bunun sonucu olarak talep olmasına karşın satışların düştüğü pahalı bir bölge haline gelmiştir.

Çiftlik son yıllarda yıldızı parlayan, denize yakınlığı ve sıcak dokusuyla özellikle yurtdışından gelen vatandaşlara da hitap eden bir bölge haline gelmiştir. Talebin çok olmasıyla birlikte hızlı bir arsa değer artışı ve dolayısıyla villa satış fiyatlarında artış gözlemlenmektedir.

Reisdere bölgesinde son yıllarda Alaçatı’ya benzeyen yeni inşaat mimarisiyle ve nispeten uygun fiyatlarıyla yükseliş trendindedir.

Dalyan’da da satışlar hızlı olmamakla beraber yeni Dalyan yolu üzerinde yapılan site villalara talep olmaktadır.

Çeşme merkezde son kalan arsalara yapılan 3 katlı apartman tipi dairelere talep çok olmakta olup sonuç olarak bütçe ve sosyal duruma göre her bölgenin talep edeni ayrı olmaktadır.

İNETRENET ÜZERİNDEN EV ARAYIŞI ARTTI

Yeni açılan İstanbul-İzmir Otoyolu Çeşme’ye talebin artmasında önemli bir rol oynadığını söyleren Eroğlu, “Bu dönemde seyahat kısıtlaması nedeniyle özellikle İstanbul’dan internet üzerinden Çeşme’de ev arayan müşterilerde artış oldu. Şu an inceleme ve etüd aşamasında olanlar gelip bilfiil evlere bakacaklar ve tercihlerini yapacaklardır” dedi.

TURİSTİK VİLLA VE APART DAİRELERE ŞİMDİDEN ÇOK BÜYÜK TALEP VAR

Çeşme’de turizm sezonu açılmadan turistik villa ve apart dairelerin şimdiden çok yüksek talep gördüğünü belirten Eroğlu konu hakkında şunları söyledi, “Çeşme’de normalleşme adımları kapsamında 5 yıldızlı ve diğer az yıldızlı otellerin temmuz başı itibariyle açılacağını duyuyoruz. Otellerin fiyat politikasının doluluğu etkileyebileceği görüşündeyim. Ancak butik otellere bence daha çok talep olacağı ve 45 günlük doluluk periyodunun daha uzun olacağını tahmin ediyorum. Butik otellerde büyük otel anlayışı olmadığı için ve kalabalık ortamları bulunmadığından gerekli sterilizasyon tedbirleri alındığı müddetçe iyi bir sezon geçireceklerini tahmin ediyorum. Bu arada turistik villa ve apart dairelerde çok yüksek talepler şimdiden başlamış durumdadır. Buna paralel olarak kiralarda da artış görebiliriz.

ÇEŞME PROJESİ İLÇEYE DEĞER KATACAK BİÇİMDE YAPILANDIRILIRSA…

ÇAMİAD başkanı Koray Eroğlu Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan Çeşme Projesi hakkında da açıklamalarda bulundu, “Çeşme sonuç olarak düzenli imarıyla, bozulmamış kimliğiyle, Alaçatı’nın tarihi ve sosyal dokusuyla ülkemizde çok farklı bir yere oturmuştur. 11 Nisan 2020 tarihindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tasarlanan Ege Turizm Merkezi Çeşme projesinin Çeşme’de zaten mevcut olan talebi daha da arttırdığına şahit olmaktayız. Bu projenin tüm sivil toplum kuruluşları işbirliği ve onayıyla özellikle Çeşme Belediyesi’nin katılımıyla; yaşam alanları tahrip edilmeden, kamu yararı gözetilerek Çeşme’nin ve Alaçatı’nın tarihi ve sosyal dokusuna zarar vermeyecek aksine artı değer katacak bir biçimde yapılandırılması gerekmektedir. Bu değerler göz önüne alındığında Çeşme’nin daha da değer kazanacağına, turizmde bir dünya markası olacağına inanıyorum.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.