Çeşme'de 200 Dönümlük Alanda 412 Konutluk Projenin Kooperatife Devri İptal!

Çeşme'de 200 Dönümlük Alanda 412 Konutluk Projenin Kooperatife Devri İptal!

Çeşme Belediyesi 200 dönümlük alanda 412 konut projesinin S.S. Çeşme Rüzgarlı Kent Konut Yapı Kooperatifi'ne devredilmesine ilişkin olarak dönemin belediye başkanı Muhittin Dalgıç’a yetki verilmesine ilişkin meclis kararı iptal edildi.

A+A-

Çeşme Belediyesi’nin dar gelirli ve konutu olmayan vatandaşlar için Reisdere Mahallesi’nde 200 dönümlük bir alan içerisinde 2018 yılında startını verdiği ‘412 konut’ projesinde flaş bir gelişme yaşandı.

Çeşme Belediyesi Haziran ayı meclis oturumunda projeyle ilgili kritik bir karar alındı.

Geçtiğimiz Mart ayında Reisdere Mahallesi'ndeki Çeşme Belediyesi'ne ait sosyal konut alanının S.S. Çeşme Rüzgarlı Kent Konut Yapı Kooperatifi'ne devredilmesine ilişkin olarak dönemin belediye başkanı Muhittin Dalgıç’a yetki verilmesine ilişkin meclis kararı, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran başkanlığında gerçekleşen Haziran ayı meclis oturumunda iptal edildi.

HUKUKSUZLUĞA DİKKAT ÇEKİLDİ

Alanın kooperatife devredilmesine ilişkin kararın iptal gerekçesi olarak mecliste yapılan açıklamada, tahsisle ilgili hukuksuzluk ve kanuna aykırı durumlara dikkat çekildi. Karar meclis toplantısında oy birliğiyle alındı.

DALGIÇ SEÇİM SONRASI BAŞKAN OLMUŞ

Tahsisisin iptal edildiği kooperatife önce üye olan eski başkan Muhittin Dalgıç’ın 31 Mart yerel seçimlerinden sonra kooperatife başkan olduğu öğrenildi.

ORAN: PROJEDEN VAZGEÇMİYORUZ

Alınan kararla ilgili Başkan Ekrem Oran Gerçekizmir’e yaptığı açıklamada, “ Hukuksuz yapılan bir tahsisi kaldırdık. Biz projeden vazgeçmiyoruz. Bir an evvel burasıyla ilgili belediyemiz çalışmaya başlayacak. Evi olmayan hemşerilerimizi ev sahibi yapmak için kısa sürede sonuca gideceğiz. Sadece bu yer değil, 750 konutluk ayrı bir yerimiz var, orası içinde çalışmalara başlıyoruz” dedi.

İPTAL GEREKÇELERİ MECLİSTE OKUNDU

Mecliste okunan iptal gerekçelerinde alanın tahsisi yapılan kooperatifin, kurucu üyelerinin 775 Sayılı Kanun ve Yönetmeliğinde aranan şartları taşımadığı ve yeni alınacak üyelerde de Yasa ve Yönetmelikte aranan şartları taşıma zorunluluğu getirmediği, bu durumun kanuni düzenlemeye aykırı olduğu vurgulandı.

Ayrıca kooperatife yeni kaydolacak üyelerde aranacak şartların yönetmeliğe uygun olmadığı, 10 yıl devir yasağı gibi yönetmelikte aranan şartların kooperatif ana sözleşmesinde mevcut olmadığı ifade edildi.

İptal gerekçesinde belediye meclis kararı ile devredilen arsaların m2 birim değer tespitinin salt emlak değeri üzerinden belirlenmesinin mevzuata aykırı olduğu da yer aldı. Tahsisle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi ile her hangi bir koordinasyon kurulmadığı, tahsisle ilgili yer ve şartların mahalli gazetede ilanının yapılmadığı gibi durumlarda tahsisin iptal gerekçelerinde yer aldı.

Okunan iptal gerekçesinde Belediye Kanunu’nun 18/e .maddesi gereği, taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması halinde tahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı ayni hak tesisine karar vermek, belediye meclisinin görevi olduğu ve 34.madde gereği de belediye meclisinin bu yönde aldığı kararları uygulamakla görevli makam belediye encümeni olduğu halde, belediye meclisinin Mart ayı meclis toplantısında aldığı kararda tahsis edilen parsellerin emlak vergi değeri üzerinden devredilmesine ilişkin olarak Belediye Başkanına yetki verilmesine ilişkin kararının kanuna aykırı olduğu da meclis toplantısında aktarıldı.

Kaynak: Gerçekİzmir

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.