BUMİDER’de Ferhat Özmen 3. Kez Güven Tazeledi

BUMİDER’de Ferhat Özmen 3. Kez Güven Tazeledi

Buca Müteahhit ve İş Adamları Derneği’nin 6. Olağan genel kurul toplantısında Ferhat Özmen 3. kez Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçildi. Yeni Yönetim Kurulu'nda yer alacak isimler de belli oldu.

A+A-

Buca Müteahhit ve İş Adamları Derneği (BUMİDER) 6. Olağan genel kurul toplantısı gerçekleşti. Genel kurula Ak Parti İzmir milletvekili Necip Nasır, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Müteahhitler Federasyonu başkanı İsmail Kahraman, İzmir Müteahhitler Derneği Başkanı İslam Yıldırım, Karşıyaka dernek başkanı Ahmet Akyüz, Çiğli dernek başkanı Barış Öncü ile BUMİDER üyeleri katıldı.

Genel kurulda 2 dönemdir başkanlık görevini yürüten Ferhat Özmen tek liste olarak katılarak güven tazeledi. Özmen’in yeni yönetiminde yer alan isimler de belli oldu. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Ferhat Özmen, “2 dönemdir hep beraber Buca derneğimizi yönettik. Ben 2 dönem yeterli dedim ancak arkadaşlarımız bir dönem daha dedi. Bu dönem de başkanlığı biz yürüteceğiz. Pandemiden dolayı çok aktif çalışamadık. İzmir Ticaret Odası seçimlerine katıldık. BUMİDER’in seçimde çok büyük emeği oldu. BUMİDER’den İzmir Ticaret Odası inşaat komitesine 4 kişi katıldık. Meslektaşlarımızı Ticaret Odası’nda da en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyoruz. Necip Nasır vekilimiz bizi millet meclisinde temsil ediyor. Sorunlarımızı vekilimize iletiyoruz. Vekilimizde sorunlarımızla birebir ilgileniyor. Kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.

086e67bc-1be9-4d92-8dcb-def3af0a792e.jpeg

İNŞAATA BAŞLADIĞIMIZDA 1 MİLYON, BİTTİĞİNDE 3 MİLYON

Sektörünçok büyük sıkıntı içerisinde olduğuna dikkat çeken Özmen sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Sektörümüz bırakın büyümeyi sürekli küçülüyor. Üye sayımız bu dönem azaldı. Ben de dahil olmak üzere doğru düzgün proje yapan üyemiz yok. Piyasalardaki dalgalanmalar ve fiyat artışlarında dolayı iş yapamıyoruz. Bir projeye başladığımızda maliyetinin ne olacağını, daireyi hangi fiyata satacağımızı bilemiyoruz. İnşaatta yatırım süreci 36 ayı buluyor. Temelden 1 milyon liraya sattığımız bir daireyi bittiğinde 3 milyon liraya satmak zorunda kalıyoruz. Kamuoyunda müteahhitler çok fazla kazanıyor gibi bir algı var. Ama durum bu şekilde değil. Daire satışlarında ekspertiz zorunluluğu uygulanması gibi bir gündemimiz var. Enflasyondan dolayı oluşan fiyat farkını vergi olarak ödeme şansımız yok. Vergide enflasyon hesabı oluşmazsa müteahhitler batar. Ayakta kalabilmemiz için piyasaların durgunlaşması ve vergisel sorunların çözülmesi gerekir.

BEKLENTİMİZ FİYAT İSTİKRARI

İnşaat sektörünün ülke ekonomisinin can damarı olduğuna dikkat çeken Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) başkanı İsmail Kahraman şunları dile getirdi: “İnşaat sektöründe yaşanan sorunları hep birlikte dile getiriyoruz. İnşaat maliyetlerindeki fahiş artışlardan dolayı sektörümüz çok sıkıntılı bir süreçten geçti. Özellikle beton ve çimentodaki fiyat artışlarını faturalarla ispat edip bakanlığımıza ilettik. 2021 yılında yüzde 300’lere ulaşan farkları gördük. Aşırı fiyat artışlarını duyurmak adına inşaatlarımızı durdurduk. Bakanlık yaptığı girişimlerle çimento ve MDF ihracatına sınırlama getirdi. Bunlar olumlu olsa da iç piyasada istenilen sonucun alınmasını sağlayamadı. Enflasyonunun bu seviyelere gelmesindeki önemli bir neden de inşaat maliyetlerindeki artışlardır. Yüzde 300-500 fiyat artışlarının yaşandığı bu dönemde hükümetimizden beklentimiz fiyat istikrarıdır. Bu noktada elimizi taşın altına koymaya da hazırız. 2023 yılının ilk ayında çimento ve betona yüzde 50 zam geldi. Biz de doğal olarak zam yapmak zorunda kaldık. Biz zam yaptığımızda müteahhitler zam yapıyor deniliyor. Girdi maliyetlerimiz arttığında biz de zam yapmak zorundayız. Fırsatçılığa izin vermeyeceğiz ancak maliyet artışlarını da yansıtmak zorundayız.”

BUCA’NIN ÜÇTE İKİSİNİ YENİDEN PLANLADIK

Buca’daki planlama çalışmalarından bahseden Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, “Buca İzmir’in en büyük ilçesi. 800 bine yaklaşan bir nüfusu var. Çok plansız büyümüş bir kent. Yola göre ev değil, eve göre yol yapılmış. Çok da yaşanabilir olmayan bir kent konumuna evirildik. Altyapı ve trafik sorunumuz var. 2019 yılının mart ayından itibaren en büyük çalışmam kentin yeniden planlamasıydı. Buca’nın 3’te ikisini yeniden planladık. Bol yeşil alanın, otopark alanının, geniş yolların olduğu bir kenti hayal ettik ve bunu planlara döktük. Planlarımızı meclisimizde onaylayıp büyükşehir belediyesine gönderdik. 8-10 mahalleyi kapsayan Ufuk Mahallesi planlarını hazırladık. Bucalı müteahhitlerin çözebileceği şekilde planlar yaptık. 7-8 yıl içerisinde planların hayata geçirileceğini öngörüyoruz. Yaşanabilir Buca için Buca’yı yeniden tasarladık. Buca’da depreme dayanıklı bina stoğunu artırıp ve daha yaşanabilir bir kent inşa etme hedefimiz var” ifadelerine yer verdi.

PLANSIZLIK VE ARSA ÜRETİLEMEMESİ SEKTÖRÜN BÜYÜMESİNİ ENGELLİYOR

Ak Parti İzmir milletvekili Necip Nasır konuşmasında şu ifadeleri kullandı, “Meslektaşlarımızın sıkıntıları var. Sahada tespit ettiğimiz sorunları mecliste alt komisyonlarda değerlendirip çözüm üretiyoruz. STK’larımızın temsilcileri dinleyerek kanunları oluşturuyoruz.  Genel sorunların çözülmesi için hep birlikte çalışıyoruz. İzmir özelinde sektörün büyümesinin önündeki en büyük sorun kentin plansızlığı ve arsa üretilememesidir. İzmir’de hala bazı ilçelerde 5000’lik planlar yok. Maalesef metropol ilçelerde plan olmamasından dolayı arsa üretilemiyor. Arsa olmayınca üretim olmuyor. Üretim olmayınca ekonominin çarkları dönmüyor. İzmir’in 100.000’lik planları ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin imar planı yoktu. Onların çıkmasını sağladık. Bütün ilçelerde bölgesiyle bütüncül planlar yapılmalı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.