Biten Konut Sayısı 13 Yılın En Düşük Seviyesinde

Biten Konut Sayısı 13 Yılın En Düşük Seviyesinde

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, 2023'te kullanım izni verilen konut sayısı 533 bin olarak gerçekleşti. Bu sayı, 2010 yılındaki 430 binden sonra en düşük seviye oldu.

A+A-

Son zamanlarda konut piyasasında gerek fiyatlar gerekse de arz ve talep konuları sık sık gündem oluyor. Ekonomim.com köşe yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde konut piyasasındaki son durumu rakamlarla kaleme aldı. 

Alaattin Aktaş, bir taraftan  “Dağ taş apartman doldu, ev doldu” dendiğini, ancak diğer taraftan da geçtiğimiz senenin rakamlarına göre, tamamlanan ve kullanıma hazır duruma gelen konut sayısında tam 13 sene öncesine geri dönüldüğünü belirtti. 

Türkiye'de nüfus sürekli artıyor, bu durumda da konut açığı büyüyor. Alaattin Aktaş, buna rağmen geçtiğimiz sene kullanım izni verilen konut sayısının son 13 yılın en düşük düzeyinde kaldığının görüldüğünü belirtti. 

TÜİK tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan yıllık rakamlara göre; 2023'te kullanım izni verilen konut sayısı 533 bin olarak gerçekleşti. Bu sayı 2010 yılındaki 430 binden sonraki en düşük yıllık sayı oldu. 

Tamamlanan konut sayısı zirvesini 894 bin adetle 2018 yılında görmüştü. 

Alaattin Aktaş, yazısında "Yapı ruhsatı verilen konutların bir-bir buçuk sene içinde tamamlanması bekleniyor. Bu normal olan gecikmeli gerçekleşmenin sonucunu zaten kullanım izninin zirveye ulaştığı dönem için rahatlıkla gözleyebiliyoruz" ifadelerini kullandı ve yapı kullanımında zirveye ulaşılan 2018 yılından önceki iki senede yapı ruhsatının milyonu geçtiğini belirtti. 

Özellikle 2017'de 1.4 milyon konut için yapı ruhsatı verildiğini ve bu ruhsatlara konu dairelerin tamamlanmasıyla biten konut sayısının 2018 yılında rekora imza attığını dile getiren Alaattin Aktaş, "2017 yılında 1.4 milyona tırmanan yapı ruhsatına konu daire sayısı pandemi etkisiyle iki sene içinde 2019 yılında 320 bine geriledi.

Geçtiğimiz sene ise 843 bin konut için yapı ruhsatı düzenlendi. Bu Türkiye için normal sayılabilecek bir seviyeye işaret ediyor" açıklamasında bulundu. 

Geçtiğimiz seneki rakamın rekora imza atılan 2017 yılından sonraki en yüksek seviye olmasının normal olduğunu aktaran Aktaş, depremde yıkılan yapıların yerine yapılacak inşaatlar için çok sayıda ruhsat alındığını, aslında vadedilen oranda gidilmiş olsaydı ruhsat sayısının çok daha fazla olacağını söyledi. 

"Zaten geçen yıl yapı ruhsatı verilen 843 bin dairenin çeyrek bazlı seyri depremin etkisini somut bir şekilde ortaya koyuyor" bilgilerini veren Aktaş, ruhsat alınan daire sayısının ilk çeyrekte  seviyede olduğuna, kayda değer bir artış olmadığına dikkat çekti. 

İkinci ve üçüncü çeyreklerdeki ruhsat sayısı ise 2022 yılına göre 33 ve yüzde 36 yükselişe işaret ederken, son çeyrekte ise her sene olduğu gibi en yüksek sayıya erişildi ancak yükseliş oranı yüzde 16 olarak normale indi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.