Bir Dairenin İnşaat Maliyeti 4,5 Milyon TL'ye Ulaştı

Bir Dairenin İnşaat Maliyeti 4,5 Milyon TL'ye Ulaştı

İnşaatta metrekare maliyetinin 15 bin TL ile 27 bin TL arasında değiştiğini belirten Konya Müteahhitler Derneği Başkanı Adem Bulut, "Arsa payı da eklendiğinde bir dairenin ortama inşaat maliyeti 4,5 milyon liraya çıkıyor" dedi.

A+A-

Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, inşaat sektörünü zor günler beklediğini açıkladı. 

İnşaat sektöründeki maliyetlerin  en yüksek seviyeye geldiğine değinen Adem Bulut, “Sektörümüz artan maliyetler nedeniyle zor bir süreç yaşıyor. Öte yandan da alım gücü de bir o kadar düştü. Şu anda Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın maliyet endekslerine bakıldığı zaman bir dairenin metrekare maliyeti 15 bin lira ile 27 bin lira arasında. Onu dairenin metrekaresi ile çarptığımızda arsa payı da eklendiğinde bir dairenin maliyeti 4,5 milyon bandına geldi. Ki bu rakamlar projenin bölgesine, dairenin durumuna konumuna göre artış gösterebilir” diye konuştu.

Ruhsatların geç verilmesi maliyeti artırıyor

Belediyelerin imar ve altyapı çalışmalarında ruhsat işlemlerinin uzun sürmesinin inşaat yapımını daha da zorlaştırdığına dikkat çeken Başkan Bulut, “Belediyelerden ruhsat alma sürecinde; belediyeden ve personellerden kaynaklı sorunlar yaşıyoruz. Ruhsat alma süreci uzadığında da bu da bizim inşaata başlama süremizi uzatıyor. Haliyle bu süreç uzayınca da inşaat maliyetleri değişiyor. İskan alma süreci gecikiyor, geciktiği için de insanlar evlerine oturamıyor. Devir teslimini yapamıyoruz. Bu sorunların tamamıyla da müteahhitler uğraşıyor. Belediyelerden bu konu anlayış ve destek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Maliyetler ve fiyatlar artmaya devam edecek

Ekonomideki dalgalanmalarla beraber seçim sonundaki döviz kurunun yükselme beklentisi inşaat maliyetlerini daha da artıracağını söyleyen Başkan Adem Bulut, “Seçim sonunda döviz kurundaki beklenen yükselişi inşaat maliyetlerini daha da artıracak. Her ne kadar şu an işçilik maliyetlerini artırmasa da akaryakıttaki değişiklikler bize yansıyacak. Zaten şu anda inşaat sektöründeki maliyetler Türkiye’de en yüksek seviyeye gelmiş durumda. İnşaat maliyetlerinin en fazla 6 ay içerisinde iki katına çıkma ihtimalini ön görüyoruz. Artan maliyetlerle beraber gelecek dönemde konut fiyatları daha da artacak” ifadelerini kullandı.

‘ARA ELEMAN SORUNU İYİCE DERİNLEŞİYOR’

Maliyet artışlarının yanı sıra inşaat sektöründe kalifiyeli eleman sıkıntısının giderek büyüdüğünün de altını çizen Başkan Bulut, “İnşaat sektörü 2023 yılı boyunca girdi maliyetlerindeki yüksek artışlardan etkilenmesinin yanı sıra sektörün ara eleman sorunu iyice derinleşti. Özellikle; sıva, demir, kalıp, boya ve inşaat ustaları gibi uzmanlık gerektiren alanlarda usta ve yardımcı eleman eksikliği yaşanıyor. İnşaat sektöründeki personel sıkıntısı, projelerin zamanında tamamlanmasını ve maliyetlerin kontrol altında tutulmasını zorlaştırarak, sektördeki işverenleri olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu. Yapı maliyetini oluşturan arsa payı maliyetinde de beklenen gevşemenin gerçekleşmediğini aktaran Bulut, “Konut yapımında en büyük maliyeti oluşturan imar planı ve altyapısı hazır sorunsuz arsa teminindeki yetersizlik, müteahhitlerin başlıca sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun geçtiğimiz haftalarda açıkladığı yıllık verilere göre 2023 yılında kullanım izni verilen konut sayısı 533 bin oldu. Bu sayı, 2010'daki 430 binden sonraki en düşük yıllık sayı. Yani hem artan inşaat sektörü maliyetleri hem kalifiyeli eleman sıkıntısı hem de arsa payı maliyetlerinin artmasıyla müteahhitler zor bir süreç yaşıyor” diyerek sözlerine son verdi.

Kaynak: Yeni Meram Gazetesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.