Bina Deprem Yönetmeliği Yenileniyor!

Bina Deprem Yönetmeliği Yenileniyor!

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Türkiye bina deprem yönetmeliğinin yenileneceğini belirterek, "Yakın bir zamanda bunu da Bakanlar Kuruluna sunarak, kamuoyumuza da ifade edeceğiz." diye konuştu.

A+A-

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD) düzenlenen "Deprem Danışma Kurulu 2017 Yılı 3. Toplantısı"na başkanlık yaptı. 

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu'nun da katıldığı toplantının açılışında açıklamalar yapan Akdağ, kurulun gündeminde üç başlığın bulunduğunu belirterek, bunlardan ilkinin "Türkiye deprem tehlike haritası" olduğunu, bu konuda değerlendirmeler yapılacağını ve kurul üyelerinin önerilerinin görüşüleceğini belirtti.

Bu konudaki çalışmaların daha önce başladığını söyleyen Akdağ, bu çalışmayla deprem haritalarının, halk arasında daha çok birinci derece, ikinci derece, üçüncü derece deprem bölgesi olarak tarif edilen özelliklere ait haritaların, çok daha detaylandırıldığını söyledi.

Akdağ, bu konudaki çalışmanın önemli olduğunu da belirterek, "Riski ve riskin büyüklüğünü belirlemek açısından önemi var. Pratikte mühendislerimizin bina yaparken kullanabilecekleri mükemmel bir araç oluşturmuş oluyoruz. İyi hazırlanmış bir yazılımı da var. Böylece herhangi bir bölgede bina yapılacağı zaman bu binayla ilgili mühendislik ihtiyaçları, mühendislik hesaplama ihtiyaçları hususunda çok önemli bir araç oluşturmuş oluyoruz. Neredeyse pafta seviyesinde bir araç haline geliyor bu." dedi.

Türkiye bina deprem yönetmeliğinin de bir diğer başlık olarak ele alınacağını söyleyen Akdağ, "Bu da uzunca bir zamandır çalışılan bir konu. Deprem yönetmeliğini yenilemiş oluyoruz. Yakın bir zamanda bunu da Bakanlar Kuruluna sunarak, kamuoyumuza da ifade edeceğiz."  diye konuştu.

AFAD'ın yeni deprem yönetmeliğiyle alakalı ülke genelinde eğitim çalışmaları yapacağını da söyleyen Akdağ, böylece AFAD'ın, paydaş kurumların yapacağı çalışmalara da koordinasyon sağlayacağını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Akdağ, Kurulun üçüncü gündem maddesini ise "Türkiye genelinde örneklem alınarak riskli yapı analizi çalışmaları"nın oluşturacağını belirtti.

Akdağ, hangi binalar daha riskli, depremsellik riskini azaltma çalışmasının nerelerde yoğunlaştırılacağı gibi konuların da bu kapsamda tartışılacağını söyleyerek, AFAD'ın ülke genelinde bu doğrultuda bir araştırma yapacağını belirtti.

"Karşımızdaki riskin büyüklüğünü doğru teşhis etmek lazım ki onu küçültmek için de doğru bir yerden başlayalım." diye konuşan Akdağ, şöyle konuştu:

"Hepimiz biliyoruz, İstanbul ilimiz başta olmak üzere büyük bir risk var ancak İstanbul üzerinde geçmişte de oldukça çalışıldı. Ama başka iller de bu şekilde çok fazla çalışılmış değil. İstanbul'da da yine eldeki çalışmaları gözden geçirerek yeni verilere ihtiyaç var. Süratle bunları temin edip, buna göre eylem planlarımızda odaklanacağımız noktaları belirlemiş olacağız."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.