Bakanlık: İnciraltı'da İmar Yetkisi Belediyeye Verilmedi

Bakanlık: İnciraltı'da İmar Yetkisi Belediyeye Verilmedi

Balçova belediye başkanı Mehmet Ali Çalkaya'nın İnciraltı imar planı konusunda bakanlığın yetkiyi belediyeye verdiğini açıklamasından sonra bakanlık 'Hiçbir kurum veya firmaya planlama yetkisi verilmedi' açıklaması geldi.

A+A-

İzmir’in imar ve arsa rayiçleri bakımından en prestijli bölgeleri arasında yer alan Balçova İnciraltı’ndaki planlama yetkisi üzerinden başlayan tartışmalar sürüyor.

Bir dönem EXPO’nun yapılacağı yer olarak belirlenen İnciraltı’ndaki geniş arazileri ilgilendiren imar planları açılan davalar sonrasında iptal edilmişti. Bölgeyi planlamakla yetkili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışmalarını sürdürürken kurumlardan görüş ve önerileri de geçtiğimiz aylarda topladı. Ankara-İzmir arasında görüşme trafiğinde yer alan dosyalar içinde bulunan İnciraltı konusu merakla bekleniyordu.

SONSÖZ TV’de yayınlanan “Günaydın Ege” Programına katılan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İnciraltı planlaması konusundaki yetkisini kendilerine devrettiğini açıkladı. Bakanlık ile görüşmeleri sürdürdüklerini dile getiren Çalkaya, konuyu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na da anlattığını belirtti. Çalkaya, “Kısa sürede çalışmalara başlayacağız. Bakanlık bizden 1/5000 ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarını yapmamızı istiyor. Herkesi dahil edeceğimiz ortak aklı önde tutacağımız bir planlama yapacağız” ifadelerini kullandı.

BAKANLIKTAN AYRINTILI AÇIKLAMA!

Konunun kamuoyunda geniş yankı uyandırmasının ardından bakanlıktan flaş açıklama geldi. Bölgenin planlama süreciyle ilgili ayrıntılı bilgilerin de verildiği açıklamada bakanlık hiçbir kurum ve firmaya yetki devri yapılmadığını söyledi.

Bakanlık Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“İzmir Metropoliten Alanı içinde yer alan “İnciraltı Turizm Merkezi” İzmir İli, Balçova İlçesi sınırları içerisinde İzmir körfezinin kuzeyinde bunmaktadır. Planlama alanı yaklaşık 690 hektar büyüklüğündedir. İzmir İnciraltı Turizm Merkezi, termal turizm potansiyelinin mekânsal, yönetsel ve işlevsel bir bütünlük içinde değerlendirilmesi, doğal ve kültürel değerler arasında koruma-kullanma dengesinin oluşturulması ve sektörel gelişimin planlı bir şekilde sürdürülmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Bu amaçla bölge, Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca 13.09.1989 Turizm Merkezi ilan edilmiş ve daha sonra EXPO için gerekli alanın oluşturulabilmesine yönelik 30.06.2007 tarihlinde sınırları genişletilerek yeniden ilan edilmiştir.

Bölge hem iç turizm ve dış turizmin hem de günübirlik rekreasyonel potansiyel sunmaktadır. Balçova’da yoğunluk kazanan jeotermal enerji kaynakları termal turizmde, konutlarda, tarım ve hayvancılıkta kullanılmaktadır.

17 Ağustos 2011 tarihinde, “İnciraltı Turizm Merkezi 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Revizyonu” Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylanmıştır. Bu planda Büyük Kentsel Yeşil Alan olarak planlanan sınırı Expo Alanı olarak kabul edilmiş olup aynı zamanda tamamı doğal sit alanı içerisindedir. Bölgeye ait Koruma Amaçlı İmar Planları 02.11.2012,04.03.2013 ve 06.08.2013 tarihlerinde Bakanlığımızca onaylanmıştır.

Ancak açılan davalar ile önce çevre düzeni planı daha sonra alt ölçekli planlar iptal edilmiştir. İptali süreci sonrasında Bakanlığımız tarafından hiçbir kuruma veya planlama firmasına bu alanla ilgili yetki verilmemiştir. Konuya ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesi ile üst düzey görüşmeler yapılmış ancak Belediyenin görüşlerini aktaran taslak sunulmuştur. Belediyenin görüşünü, mahkemenin iptal gerekçelerini dikkate alınarak ve ilgili kurum görüşleri doğrultusunda hazırlanacak olan plan Bakanlığımızca onaylanacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.