Bakan Kurum'dan "Riskli Yapı" Açıklaması

Bakan Kurum'dan "Riskli Yapı" Açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2012'den bu yana 81 ilde 760 bin 282 adet bağımsız birimli konut ve işyerinin "Riskli Yapı" statüsünde değerlendirildiğini açıkladı.

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini cevaplayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2012'den bu güne 81 ilde 760 bin 282 adet bağımsız birimli konut ve işyerinin "Riskli Yapı" statüsünde değerlendirildiğine dikkat çekti. 

Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre; Murat Kurum, Türkiye'de bugüne kadar 3 bin 179 kamu binasının deprem dayanımlarının tespit edilmesi ve gerektiğinde güçlendirme projelerinin hazırlanması kapsamına alındığını da vurguladı. Önerge sahibi Gürer ise "20 yıldır iktidar olan AKP’nin bugüne kadar riskli yapılarla ilgili dönüşümü bitirmiş olmalıydı" diye konuştu.

Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını talep etti:

“Afetlere karşı toplumsal farkındalık düzeyinin artırılmasına yönelik çalışmaların ülke geneline yayılması ve kamu hizmet binaları envanteri çıkararak önceliklendirilmesine yönelik çalışmalarda hangi noktaya gelinmiştir?

Bu kapsamda ülke genelinde kaç kamu binası incelenmiştir?

Riskli olup güçlendirilen bina sayısı kaçtır? Yıkılıp yeniden yapılan bina sayısı kaçtır?

Ülke genelinde sorunlu hizmet binası sayısı kaçtır? Kamuda kiralık bina sayısı kaçtır? Bu binalarda risk saptananların sayısı kaçtır? Riskli yapılarda ilk on il hangisidir?”

Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Murat Kurum, kamu yapılarının envanterlerinin çıkarılması ve risk önceliklerinin tespit edilmesi için 2019 yılı itibarıyla yapılan akademik çalışmalarla konuya ilişkin metodun geliştirilmesi sağlandığını belirtti. Kurum, bina performans analizi niteliğinde olmamakla beraber kullanılan metod ile kamu yapılarının envanterlerinin çıkarıldığına ve risk önceliklendirilmesi yapılarak kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını amaçlayan metod doğrultusunda 81 şehirde çalışmalara başlandığına vurgu yaptı.

Söz konusu çalışmalar çerçevesinde kamu binalarının envanterlerinin çıkarılmasını müteakiben ayrıntılı analiz çalışmalarına ihtiyacı bulunanların tespit edilmesine ilişkin önceliklendirme çalışmaları gerçekleştirilerek kurumlar ile bilgilerinin paylaşılacağını dile getiren Kurum, “Bugün itibarıyla 81 ilimizde veri toplama çalışmaları devam etmektedir. Çalışmaların tamamlanması sonrasında da kamu kurum ve kuruluşlarınca performans analizi çalışmasına ihtiyaç olanların kurumların talepleri dahilinde gerekli iş ve işlemleri yürütülecektir” diye konuştu.

3179 KAMU BİNASI

Türkiye'de bugüne kadar toplam 3179 adet kamu binasında (5.557.145 metrekare) deprem dayanımlarının tespit edilmesi ve gerektiğinde güçlendirme projelerinin hazırlanması çalışmalarının gerçekleştirildiğine işaret eden Kurum, “Halen kurumlar tarafından talep edildiği takdirde Bakanlığımızca bu çalışmalar yürütülmektedir. Diğer yandan, bazı kamu kurum ve kuruluşları da geçen zaman içerisinde Bakanlığımız dışında kendi bünyelerinde veya Valilikler kanalıyla deprem inceleme çalışmalarını yürütmektedirler” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.